Stad Sint-Truiden

Sint-Truiden zet lokpotten in om Aziatische hoornaar op te sporen

De stad Sint-Truiden en de Truiense imkersbond gaan de strijd aan met de Aziatische hoornaar door lokpotten in te zetten. Daarmee kunnen ze nesten opsporen om die daarna te verdelgen. De Aziatische hoornaar is afkomstig uit Zuidoost-China en vormt een bedreiging voor de bijenpopulatie. 

De stad Sint-Truiden gaat samen met de Truiense imkersbond lokpotten inzetten om de Aziatische hoornaar op te sporen. Dat is een wespensoort uit Zuidoost-China die een bedreiging vormt voor de bijen.

"Met de lokpotten worden Aziatische hoornaars gespot en gemerkt om de locatie van het nest te kunnen bepalen", vertelt Patrick Bosloirs, voorzitter van de Bieëntelers Sint-Truiden en omstreken. "We kleuren de hoornaars met verf en laten ze daarna weer vrij. Op basis van de vliegrichting en de retourtijd maken we een berekening en inschatting van de locatie van het nest Aziatische hoornaars. Daarna gaan we over tot verdelging."

Een opmars in ons land

De Aziatische hoornaar is aan een opmars bezig in ons land, en dat wil de stad tegengaan. "Aziatische hoornaars zijn nauwelijks gevaarlijk voor de mens, behalve wanneer ze voelen dat hun nest bedreigd wordt", vertelt schepen van Dierenwelzijn Mieke Claes (N-VA).

"Voor onze eigen insecten ligt dat anders", gaat Claes verder.  "Aziatische hoornaars zijn in staat hele bijenkorven leeg te roven. Dat zou een negatieve impact kunnen hebben op onze biodiversiteit. Daarom hebben we een samenwerking afgesloten met de Truiense imkersbond om nesten te spotten en de verspreiding van de Aziatische hoornaar te monitoren."

Op openbare plaatsen

De lokpotten worden op verschillende openbare plaatsen in de stad geplaatst. "We vonden het geen goed idee om ze in de tuinen van de mensen te zetten. De Aziatische hoornaar zal heel vaak terugkomen naar de potten en als je vaak in de tuin komt, is dat niet zo fijn", aldus Bosloirs.

Als je een nest zou spotten van de Aziatische hoornaar, is het heel belangrijk dat je dat meldt. "Voor mensen is de wesp niet erg gevaarlijk, behalve als je hun nest bedreigt. Daarom mag je nooit zo'n nest aanraken of benaderen, want dat kan verkeerd aflopen. Daarom is het belangrijk om te melden bij Vespa-Watch als je een nest tegenkomt. Zeker zelf geen actie ondernemen", benadrukt Bosloirs.

Meest gelezen