Conner Rousseau op persconferentie: “Ik ben geschrokken van mijn eigen zattemansklap. Ik heb foute uitspraken gedaan over de Roma-gemeenschap”

Conner Rousseau heeft in een persconferentie meer uitleg gegeven bij het incident dat zich vorige maand heeft afgespeeld in een café in Sint-Niklaas. De Vooruit-voorzitter, die vandaag verhoord werd door de politie, bekende dat hij “foute uitspraken” heeft gedaan over de Roma-gemeenschap.

Gilles Liesenborghs Yannick Joos Hannes Heynderickx

Om iets over 19 uur betrad Rousseau het kleine podium van café ’t Hemelrijk in Sint-Niklaas, de plaats waar het incident zich meer dan een maand geleden had afgespeeld. Nadat hij vandaag verhoord werd door de federale gerechtelijke politie had Rousseau er de pers bijeen geroepen voor een persconferentie.

“Ik heb jullie samengebracht om jullie te informeren, maar ook om mezelf te excuseren”, stak Rousseau van wal. Nu hij de kans had gehad om het pv te lezen en de bodycambeelden te bekijken, wilde de Vooruit-voorzitter zijn relaas van de feiten doen.

“In mijn buurt leeft al heel lang een frustratie over overlast, zwerfvuil en intimidatie. Ik ben hier op een bepaald moment met een aantal agenten in een dronken bui aan de praat geraakt”, reconstrueerde hij de avond. “Daarbij heb ik de frustratie van veel mensen in de buurt op een foute manier geuit.”

Rousseau zei zelf “geschrokken” te zijn van zijn “zattemansklap”. “Ik heb in een zatte bui foute uitspraken gedaan over de Roma-gemeenschap. Het was grappend bedoeld en de sfeer was erg amicaal, maar dit was fout. Ik wil mij daar oprecht voor excuseren.” Volgens Rousseau stroken zijn uitspraken niet met zijn persoonlijkheid.

© BELGA

Matrakken

De precieze uitspraken van die bewuste dronken nacht hield hij voor zich. “Dat zijn zaken die ik nooit in een nuchtere toestand zou zeggen, dus ik ga die hier ook niet in een nuchtere toestand herhalen.” Maar wanneer hem een aantal uitspraken werden voorgelegd door aanwezige journalisten, kwam er toch meer duidelijkheid.

Jullie kunnen beter jullie matrak gebruiken. Dat is de enige manier om respect af te dwingen bij die mannen, zou Rousseau gezegd hebben over Roma. “Dat waren niet letterlijk mijn woorden, maar het kwam er wel op neer”, bekende Rousseau. “Nogmaals mijn excuses.”

Daarnaast zou Rousseau volgens het pv ook gesproken hebben over “bruin gespuis”, doelend op de Roma-gemeenschap. De Vooruit-voorzitter wilde dat evenwel niet bevestigen: ““Het is duidelijk op de beelden te zien dat het zatte zever was. Maar ik neem afstand van die quote omdat het mijlenver af staat van wie ik ben.”

Geen vervolging verwacht

Gevraagd naar het publicatieverbod dat op vraag van Rousseau werd opgelegd aan DPG Media, omdat die laatste een artikel wilde publiceren met informatie uit het pv, was de Vooruit-voorzitter duidelijk. Dat had niets te maken met censuur, vindt Rousseau. “Ik wilde zelf eerst geïnformeerd worden, zodat ik niet alles samen met jullie in de pers moest lezen. Het is ook bij wet verboden om informatie over een geheim onderzoek te delen.”

Hij vermoedt dat er een lek bij de politie was. “Journalisten kunnen enkel aan die informatie komen doordat agenten een fout begaan, door waarschijnlijk niet met goede bedoelingen informatie te lekken.” Toch is Rousseau niet van plan om klacht in te dienen.

Hij hoopt dat de zaak hiermee is afgehandeld. “Of ik morgen nog voorzitter ben van Vooruit? Absoluut, maar dan wel zonder alcohol. Ik drink niet meer tot aan de verkiezingen.” Hij gaat ervan uit dat hij niet vervolgd zal worden voor het incident. “Daarvoor is een intentioneel element nodig en daar was bij mij geen sprake van. Wie mijn voorgeschiedenis, mijn vrijwilligerswerk en mijn standpunten kent, weet dat. Het was heel duidelijk dronken praat. Daar kan je geen waarde aan hechten.”

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer

    Meest Gelezen