AFP or licensors

Verschillende partijen kritisch voor Rousseau: "Zattemansklap op geen enkele wijze verschoning voor lelijke gedachten"

"Ik was vroeger 'dat bruin gespuis' in de ogen van extreemrechts, nu ben ik dat blijkbaar in de ogen van zatte socialisten." CD&V-voorzitter Sammy Mahdi reageert verontwaardigd op de uitspraken waarvoor Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zich gisteren excuseerde. Ook bij Groen en Open VLD zijn ze kritisch. "Er zijn geen verzachtende omstandigheden voor racisme", stelt covoorzitter Nadia Naji (Groen). "Een partijvoorzitter onwaardig", klinkt het bij Vlaams minister Bart Somers (Open VLD).

Rousseau werd gisteren urenlang ondervraagd door de politie over zijn uitspraken van begin september. Op een persconferentie achteraf excuseerde de voorzitter van Vooruit zich voor "foute uitspraken" over de Roma-gemeenschap. Hij was naar eigen zeggen geschrokken van zichzelf en neemt afstand van wat hij gezegd heeft tegenover agenten tijdens een dronken bui in de vroege ochtend van 2 september.

Rousseau had het verschillende keren over "zattemanspraat" waarbij hij zich op een "foute manier" heeft geuit over frustraties die volgens hem leven bij inwoners van Sint-Niklaas over de Roma-gemeenschap.

Onacceptabel

Groen-voorzitter Nadia Naji vindt de uitspraken van Rousseau bijzonder pijnlijk. "Er zijn voor mij geen verzachtende omstandigheden voor racisme. Als ik persoonlijk racistische commentaren krijg van mensen, of die nu zat of nuchter zijn, die doen evenveel pijn. Zat zijn en het al dan niet zo bedoelen, dat doet er niet toe."

"Ik heb geen excuses gehoord voor racisme", concludeert Naji over de persconferentie. "Dat vind ik echt niet oké. Voor mij kwam het minimaliserend over. Het is ook niet de eerste keer. Eerder mochten we van hem horen hoe mijn gemeente Molenbeek niet als België aanvoelt. Nu krijgen we racistische dronkenmanspraat."

Ik heb geen excuses gehoord voor racisme

Nadia Naji, covoorzitter Groen

"Zattemansklap is op geen enkele wijze een verschoning voor de lelijke gedachten die blijkbaar ergens zaten te wachten op een ventieltje om helemaal los te kunnen gaan", schrijft CD&V-voorzitter Sammy Mahdi op Facebook. 

"Als kind en tiener was ik 'dat bruin gespuis' in de ogen van extreemrechts. Nu ben ik dat blijkbaar ook in de ogen van sommige socialisten in zatte buien", reageert hij verontwaardigd. "Van 'alle blanken zijn racisten' tot 'bruin gespuis', het is een wereldbeeld om van te kotsen, zelfs zonder liters alcohol in uw lichaam te kappen."

Ahmed Laouej, federaal parlementslid van zusterpartij PS, spreekt van onacceptabele uitspraken. "Racisme is nooit oké, maar al zeker niet bij een partijvoorzitter", zegt hij bij de RTBF.

"Hij heeft zich dan wel geëxcuseerd, maar hij moet beseffen welke gevolgen zulke uitspraken - ongeacht de context waarin ze plaats hebben gevonden - hebben. Zeker in de al gespannen situatie in Vlaanderen."

"We hebben politici nodig die ingaan tegen ranzigheid. Altijd en overal", vult Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) aan. "Wie dat niet doet, kiest voor de low road en laat mensen in de steek. De uitspraken over Roma en matrakken zijn beschamend. Een democratische partijvoorzitter onwaardig."

Uit linkse hoek

VRT-journalist Pieterjan De Smedt vroeg tijdens de persconferentie aan Rousseau hoe hij zelf zou gereageerd hebben mocht Tom Van Grieken, de voorzitter van de uiterst-rechtse partij Vlaams Belang, zo'n uitspraak gedaan hebben. "Het hangt ook af van de context", antwoordde Rousseau. "Nogmaals, ik keur die uitspraak af. Ook al was ze zat, ook al was het grappend."

Nadia Naji is niet overtuigd. "Racisme is in geen enkel geval oké. Of het nu een hooligan is, Tom Van Grieken of Conner Rousseau, dat doet er voor mij niet toe. In geen enkel geval zouden wij daar stil over blijven. Dus hier ook niet."

Naji vindt het pijnlijk dat het net om de voorzitter van de Vlaamse socialisten gaat. "Wij werken met heel veel socialisten op racismethema's. Ik hoop dat de rest van de socialisten die strijd met ons wel verder wil voeren."

Dronken racisme blijft racisme 

Hadja Lahbib, minister van Buitenlandse Zaken (MR)

Eenzelfde teneur vinden we bij Zakia Khattabi, federaal minister van Klimaat voor de Franstalige groenen van Ecolo, die naar eigen zeggen dergelijke uitspraken niet verwachtte van een linkse leider. "Racisme bestrijden ligt normaal in het DNA van links", tweet Raoul Hedebouw van de uiterst-linkse PVDA. "Authentiek links", voegt hij er fijntjes aan toe.

Ook MR-voorizitter Georges-Louis Bouchez en MR-minister Hadja Lahbib reageren via X, het voormalige Twitter. Volgens Bouchez kan racisme niet getolereerd worden, "of je nu links of rechts bent". "Dronken racisme is racisme", schrijft Lahbib.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken deelt een opinietekst op zijn Facebookpagina. Hij schrijft dat hij niet denkt dat Conner Rousseau een racist is, maar noemt het hypocriet dat de "gewone Vlaming nooit op begrip van links kan rekenen als hij over de schreef gaat".

Meest gelezen