Studie: obesitasmedicijnen zoals Ozempic verhogen risico op ernstige maag-darmproblemen

© Foto Kurt

Populaire geneesmiddelen die helpen met gewichtsverlies, zoals Ozempic, verhogen het risico op ernstige maag-darmproblemen. Daarvoor waarschuwen Canadese onderzoekers in een donderdag gepubliceerde studie.

Bron: BELGA, UBC News

Medicatie zoals Ozempic blijkt gelinkt aan een verhoogd risico op een maagverlamming, pancreasontsteking en darmobstructie.

Dergelijke bijwerkingen blijven zeldzaam en moeten afgewogen worden tegenover gezondheidsproblemen gelinkt aan obesitas die kunnen vermeden worden door gewichtsverlies, klinkt het. Maar de experts benadrukken ook dat de resultaten aantonen dat het belangrijk is om de medicijnen enkel voor te schrijven aan patiënten die er echt baat bij hebben, geïnformeerd zijn over de risico’s en door een professional worden opgevolgd. 

“Omdat miljoenen mensen de medicijnen nemen, kunnen honderdduizenden mensen bijwerkingen hebben”, aldus de universiteit van British Colombia (UBC) in een persbericht. 

Negen keer meer risico

De onderzoekers bogen zich over de molecule semaglutide, gebruikt in diabetesmedicijnen Ozempic, Wegovy en Rybelsus, en liraglutide, gebruikt in Saxenda. De geneesmiddelen zijn allemaal geproduceerd door Novo Nordisk. Ze werden oorspronkelijk ontwikkeld om diabetes type 2 te behandelen, maar zijn populair geworden als een middel voor gewichtsverlies.

LEES OOK. Nieuw ‘wondermiddel’ om af te vallen gelanceerd in Verenigd Koninkrijk, maar experts waarschuwen: “Niet allemaal rozengeur en maneschijn” (+)

De behandelingen zijn efficiënter om gewicht te verliezen dan medicijnen van de vorige generatie. Ze imiteren het maag-darmhormoon GLP-1 dat een rol speelt bij het reguleren van de eetlust. 

De onderzoekers onderzochten ongeveer 5.400 obesitaspatiënten zonder diabetes en vergeleken patiënten die semaglutide of liraglutide innemen met patiënten die een andere behandeling tegen obesitas volgen, namelijk met bupropion-naltrexone. De studie is gepubliceerd in JAMA.

Uit de resultaten blijkt dat de eerste groep patiënten ongeveer negen keer meer risico loopt om een pancreasontsteking op te lopen en ruim vier keer meer risico loopt op een darmobstructie. Het risico om de spijsverteringsstoornis gastroparese of maagverlamming op te lopen was meer dan drieënhalf keer hoger. 

“Wie verder gezond is, aanvaardt risico’s mogelijk minder”

Eerdere studies wezen al op zulke risico’s bij diabetespatiënten en er waren al individuele gevallen bekend van maagverlamming bij anderen, maar dit is de eerste grote studie die de maag-darmproblemen onderzocht bij mensen zonder diabetes die de medicijnen specifiek voor gewichtsverlies gebruiken. “Mensen die verder gezond zijn, zijn mogelijk minder bereid om deze potentieel serieuze bijwerkingen te accepteren”, zegt UBC-onderzoeker Mohit Sodhi.

“Deze medicijnen worden steeds toegankelijker en het is verontrustend dat mensen in sommige gevallen gewoon online kunnen gaan en dit soort medicijnen kunnen bestellen terwijl ze misschien niet volledig weten wat kan gebeuren”, aldus Sodhi. De onderzoeker dringt aan om de waarschuwingslabels voor de producten aan te passen. “Dit is belangrijke informatie voor patiënten, zodat ze tijdig medische hulp kunnen zoeken en ernstige gevolgen kunnen voorkomen.”

LEES OOK. Onze reporter test zelf of je snel aan Ozempic kan geraken zonder voorschrift: “Ik vul in: ik wil wat buikvet verliezen” (+)

“De medicijnen moeten met zorg worden gebruikt en enkel voor patiënten met het hoogste risico op gezondheidsproblemen of complicaties gelinkt aan obesitas”, aldus professor Penny Ward van het Londense Kings College , die niet betrokken was bij de studie. 

“Het is erg belangrijk dat de regelgeving wordt aangescherpt om ervoor te zorgen dat de medicatie enkel in goede omstandigheden wordt voorgeschreven”, reageert ook professor Simon Cork van de Britse Anglia Ruskin-universiteit, die de studie “betrouwbaar” noemt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen