400.000 Vlamingen lieten zich al vaccineren tegen corona, viroloog Van Gucht: "Nog ruimte voor verbetering"

In Vlaanderen hebben al 400.000 mensen een coronavaccin gekregen. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). Viroloog Steven Van Gucht ziet nog ruimte voor verbetering, want er werden 2 miljoen Vlamingen als kwetsbaar bestempeld voor COVID-19.

Op 15 september werd de aftrap gegeven van een nieuwe vaccinatiecampagne tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Mensen kunnen een afspraak maken bij hun huisarts of hun apotheker om het vaccin te laten plaatsen. 

Tot nu toe hebben 400.000 Vlamingen dat al gedaan. Hier kregen ze hun vaccin:

  • Huisartsen: 217.629
  • Apothekers: 117.330
  • Woonzorgcentra: 49.067
  • Ziekenhuizen en andere medische centra: 19.000

Volgens viroloog Steven Van Gucht is dat een goed begin, maar is er nog ruimte voor verbetering: "In totaal is het voor 2 miljoen Vlamingen aangeraden om het vaccin te nemen. We zitten dus aan een 20 procent."

Van Gucht hoopt dat uiteindelijk evenveel 65-plussers kiezen voor het coronavaccin als voor het griepvaccin. "Doorgaans gaat zo'n 60 procent van de 65-plussers voor een griepvaccin, dat hoop ik ook te halen met deze booster." 

Griep ≠ covid

Tot daar de vergelijking, want covid en griep zijn twee heel andere aandoeningen, benadrukt Van Gucht. "Voorlopig is covid nog veel zwaarder dan griep. Nu liggen er in de ziekenhuizen covidpatiënten, maar géén grieppatiënten. Griep is ook voorspelbaarder, terwijl covid nog evolueert."

Van Gucht wil ook de jongere mensen met chronische aandoeningen herinneren aan het nut van het vaccin: "Zij beseffen vaak niet dat het voor hen ook heel belangrijk is om toch dat vaccin te halen. Ouderen zien die noodzaak makkelijker in."

Op termijn kan covid evolueren naar een verkoudheid
Viroloog Steven Van Gucht

Wie besluit een coronavaccin te gaan halen, wacht best niet te lang meer. De covidpiek wordt immers verwacht rond half oktober. De huidige vaccinatiecampagne loopt tot 15 november.

En is het nu de laatste keer dat we een covidvaccin zullen nodig hebben? "Covid lijkt nu een beetje op de griep en dat kan nog even zo blijven. Dan zullen vaccins nodig blijven voor kwetsbare mensen. Op termijn kan het ook evolueren naar een verkoudheid en dan is een vaccin niet meer nodig, maar zover zijn we nog niet. Dat kan nog enkele jaren duren."

Je mag trouwens de vaccins voor griep en corona combineren, maar dat hoeft niet noodzakelijk. De grieppiek komt een paar weken later dan de coronapiek, dus daar kan je nog even mee wachten.

Meest gelezen