Nobelprijs voor de Vrede gaat naar Iraanse activiste Narges Mohammadi

De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar de Iraanse mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi, “voor haar strijd tegen de onderdrukking van de vrouwen van Iran en haar strijd voor mensenrechten en vrijheid voor iedereen”. Dat heeft het organiserende Noors Nobelcomité bekendgemaakt.

jvh
Bron: Reuters

Mohammadi (51) is de vicedirecteur van ‘Defenders of Human Rights Center’, een ngo die geleid wordt door Shirin Ebadi, die in 2003 de Nobelprijs voor Vrede kreeg. Mohammadi is de 19de vrouw die 122 jaar oude bekroning krijgt.

De beslissing van het Nobelcomité om de prijs toe te kennen aan Narges Mohammadi komt na meer dan een jaar van protesten in het land onder leiding van vrouwen. De protesten ontstonden in september 2022 nadat de 22-jarige Mahsa Amini om het leven was gekomen toen ze in hechtenis was genomen door de beruchte Iraanse zedenpolitie. De onrust verspreidde zich snel over het land, met eisen die varieerden van meer vrijheden tot de omverwerping van de staat.

Beruchte Evin-gevangenis

“In totaal heeft het regime haar 13 keer gearresteerd, vijf keer veroordeeld en veroordeeld tot in totaal 31 jaar gevangenisstraf”, aldus Berit Reiss-Andersen, hoofd van het Noorse Nobelcomité in Oslo.

De Nobelprijs voor de Vrede geldt als de belangrijkste politieke prijs ter wereld. Vorig jaar ging de onderscheiding naar mensenrechtenactivisten uit Wit-Rusland, Rusland, en Oekraïne. Laureaten krijgen 11 miljoen Zweedse kronen, ongeveer één miljoen euro. De prijs zal op 10 december worden uitgereikt in Oslo, zonder Mohammadi. Zij zit momenteel opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis van Teheran, waar ook onze landgenoot Olivier Vandecasteele heeft vastgezeten.

LEES OOK. 16-jarige Iraans meisje in coma na geweld door zedenpolitie, regime doet er alles aan om nieuwe opstoot van verzet in kiem te smoren

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER