© Unsplash

Kapotte rits? In Frankrijk worden kledingreparaties voortaan deels terugbetaald

In de strijd tegen fast fashion wordt er volop nagedacht over de best mogelijke manieren om overconsumptie tegen te gaan. Hoe zorg je ervoor dat mensen hun kleding en schoenen repareren in plaats van ze weg te gooien en te vervangen door een (nog) goedkoper alternatief? De Franse regering bedacht de textielreparatiebonus.

Camille Van Puymbroeck

Staatssecretaris voor ecologische transitie Bérangère Couillard lanceerde het initiatief eerder dit jaar en vanaf deze maand kan je bij 500 erkende schoen- en kleermakers terecht om je kleding aan een interessanter tarief te laten repareren. Afhankelijk van de ingreep betaalt de staat meteen aan de kassa 6 tot 25 euro − geen gedoe dus met formulieren die moeten ingevuld worden of terugbetalingen die op zich laten wachten.

LEES OOK:

Voor de periode 2023-2028 werd er 150 miljoen euro uitgetrokken voor de textielreparatiebonus. In Frankrijk wordt naar schatting 700.000 ton kleding weggegooid per jaar, een cijfer waar dankzij het initiatief hopelijk enige verbetering in kan worden gebracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer