Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Biden verbreekt verkiezingsbelofte en bouwt verder aan grensmuur met Mexico: "Kan dit niet stoppen" 

Amerikaans president Joe Biden laat de muur op de grens met Mexico verder uitbreiden. De grensmuur was een verkiezingsbelofte van zijn voorganger Donald Trump om illegale migratie tegen te houden. Biden was altijd tegen het idee, maar zegt dat het geld voor de bouw al was toegewezen: "ik kan dit niet meer stoppen".

"We will build that wall." Dat was de korte, maar rake slogan waarmee Republikein Donald Trump in 2016 naar de Amerikaanse kiezer trok. Met een kilometerslange muur op de Amerikaans-Mexicaanse grens wou hij de Verenigde Staten beter beveiligen tegen illegale migratie, drugs en wapensmokkel.

Het idee was niet nieuw. Over een afstand van zo'n 1.000 kilometer op de grens met Mexico was er al een soort afscheiding opgetrokken. Trump zette dat werk na zijn verkiezingsoverwinning verder. In zijn regeerperiode werd meer dan 700 kilometer aan grensmuur gebouwd of verstevigd.

Biden gaat overstag

Daar kwam een einde aan toen Trump opgevolgd werd in 2021. Huidig president Joe Biden had zich altijd uitgesproken als tegenstander van een grensmuur. Slechts enkele uren nadat hij als president was aangetreden, ondertekende hij een bevel om de bouw van de muur onmiddellijk stop te zetten.

Biden heeft altijd gezegd dat er tijdens zijn presidentschap "geen meter" grensmuur zal worden bijgebouwd. Hij vindt de bouw van een muur verspilling van geld en is ervan overtuigd dat het geen oplossing is voor de vele migranten die illegaal naar de Verenigde Staten komen. 

Ik kan dit niet stoppen

Amerikaans president Joe Biden

Toch gaat Biden nu overstag. In een mededeling laat het Witte Huis weten dat er 32 kilometer aan grensmuur wordt bijgebouwd. Volgens Biden is dat tegen zijn wil. Het geld voor de uitbreiding werd al in 2019 vrijgemaakt en kan geen andere bestemming meer krijgen. "Ik kan dit niet meer stoppen", vertelde Biden.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Druk van Republikeinen

Het nieuwe deel komt er bij de Rio Grande Valley in de Amerikaanse staat New Mexico. Daar zouden afgelopen jaar 245.000 mensen illegaal de grens zijn overgestoken. Vooral Republikeinen vinden dat Biden harder moet optreden. 

Ex-president Trump ziet dan ook zijn gelijk in de uitbreiding van de muur. Op zijn eigen sociale medium Truth Social schrijft hij dat het veel te lang heeft geduurd voordat Biden optrad. "Zal Joe Biden zijn excuses aan me aanbieden omdat hij er zo lang over gedaan heeft om in actie te komen?"

Mexicaans president teleurgesteld

De Mexicaanse president Andrés Manuel Lopez Obrador bekritiseerde eerder "rechtse Republikeinen" omdat ze volgens hem het migratie- en drugsprobleem gebruiken voor politieke doeleinden. "De toestemming voor de bouw is een stap terug. Dit lost het probleem niet op, de oorzaken moeten worden aangepakt."

Dit lost het probleem niet op

Mexicaans president Andrés Manuel Lopez Obrador

Obrador wil er met de regering-Biden over praten. Deze week nog zullen buitenlandminister Antony Blinken, procureur-generaal Merrick Garland en de binnenlandse veiligheidsadviseur van het Witte Huis Liz Sherwood-Randall, hun Mexicaanse tegenhangers ontmoeten in Mexico-Stad voor jaarlijkse veiligheidsgesprekken.

Meest gelezen