Peter Van de Veire doet mee aan Belgisch Flipperkampioenschap: "De jonge generatie doet het erg goed"

Dit weekend vindt in Sint-Niklaas het Belgisch Flipperkampioenschap plaats. Peter Van de Veire uit Wachtebeke is een van de 80 deelnemers. "Veel mensen denken dat flipperen een spel van geluk is, maar er zit wel degelijk heel wat techniek achter", vertelt hij aan Radio 2-reporter Margaux van de regio. 

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor Goeiemorgen Morgen! op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

In Sint-Niklaas doen dit weekend 80 deelnemers een gooi naar de titel van "Belgisch Flipperkampioen". Ook Peter Van de Veire uit Wachtebeke speelt mee. Hij repareert flipperkasten en speelt thuis geregeld op zijn collectie. "Ik ga heel blij zijn als ik in de top 20 terecht kom. Al zal ik de duimen moeten leggen voor de jongere generatie. Die is écht goed bezig."

"We gaan niet alle 80 tegelijk als gekken tekeer op de kast", zegt Peter. "De spelers worden netjes geordend in poules en spelen op verschillende flipperkasten tegen elkaar. De beste 16 gaan naar de kwartfinale. Uiteindelijk blijven er vier finalisten over."

Hoofdpijn in lederhosen

Twee dagen lang spelen op een flikkerende kast met repetitieve muziek is best intensief. "Je speelt maximaal vier uur na elkaar. Ik neem voor de zekerheid ook een paar pijnstillers mee om hoofdpijn tegen te gaan", grapt Peter. 

Het kampioenschap draait vooral rond passie en amusement. "Het thema van het kampioenschap is 'Oktoberfest', dus heel veel spelers zullen in lederhosen achter de kast staan."

Spel van geluk?

"Veel mensen denken dat flipperen een kansspel is. Of een spel waar je simpelweg geluk moet hebben", zegt Peter. Maar dat is niet zo. "Er komt heel wat speltechniek bij kijken. Je zit ook vast aan spelregels en die kunnen verschillen per spelkast."

De verwarring met een kansspel heeft zelfs geleid tot een flipperkastverbod van 35 jaar in New York. "De toenmalige burgemeester vond het gelijkaardig aan gokken", zegt Peter. "Er is toen een speler bij het stadsbestuur van New York gaan bewijzen dat er effectief techniek bij zo'n spelkast komt kijken. Daar is een hele fijne documentaire over gemaakt, Pinball: The Man Who Saved the Game"

Meest gelezen