© TVO, Belga

Conner Rousseau excuseert zich in mail bij Vooruit-leden: “Jullie lijden ook onder de mediastorm en mijn domme zattemansklap”

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau biedt ook de leden van zijn partij zijn excuses aan voor zijn “zattemansklap”. Dat doet hij in een mail. Meteen drukt hij ook de hoop uit dat de pagina nu omgeslagen kan worden. “Ik hoop dat de storm nu gaat liggen.”

Arnout Gyssels

LEES OOK. Roma-gemeenschap scherp na persconferentie Rousseau: “Wie dronken onzin uitkraamt, meent eigenlijk wat hij zegt”

Excuses dus, omdat het zo lang geduurd heeft voor Conner Rousseau zijn leden aanschreef. “Maar vooral om me oprecht en uit de grond van mijn hart te excuseren voor de storm waarin ik ons allemaal gestoken heb de laatste dagen. Mijn uitsprak was fout. Punt. Geen maar.”

Rousseau zegt ook begrip te hebben voor de onvrede over zijn uitspraken. De strakke discipline waar Vooruit sinds de komst van Rousseau bij zweert wordt zelfs even gelost. “Je mag perfect ventileren, geschrokken zijn, afstand nemen van de uitspraak waar ik zelf afstand van neem. Dat is ok. Dat is normaal.”

Het valt dan ook op dat een paar socialistische mandatarissen publiekelijk hun ongenoegen laten blijken over de uitspraken van de voorzitter. Tot Brussels staatssecretaris Ans Persoons toe. Die schrijft op haar Twitter: “Hij heeft zich in onaanvaardbare termen uitgedrukt en dat had nooit mogen gebeuren. Het is goed dat hij zich geëxcuseerd heeft en afstand neemt van deze uitspraken. Dit is niet waar ik en Vooruit.brussels voor staan.” Al blijft het bij blaffen, niemand stelt de positie van Rousseau ter discussie.

LEES OOK. Politicologen meten de schade op na nieuwe controverse rond Conner Rousseau: “Zijn krediet binnen Vooruit is stilaan op”

Roma

In de hele brief rept Rousseau op geen enkel moment over Roma. Het woord racisme valt nergens. Rousseau drukt nu vooral de hoop uit dat de bladzijde nu snel weer omgedraaid kan worden. “Ik ben er wel van overtuigd dat mijn jarenlang vrijwilligerswerk, mijn inzet voor gelijke kansen van kinderen van heel veel diverse achtergronden en wat ik elke dag voor onze beweging doe, veel sterker doorwegen dan 1 dom, zat en super fout moment.”

En tot slot bedankt hij ook iedereen die hem is blijven steunen. “Zij die sturen dat ik gezocht word, dat media overdrijven, dat het een heksenjacht is. Soms heb ik geen tijd om te antwoorden, maar ik zie het wel. Ik zie jullie steun.”

Duidelijk is wel dat hij er met zijn persconferentie en zijn brief alleen niet van af raakt. Elke partij in de Wetstraat reageert scherp op de uitspraken van de socialistische kopman. Het zal nog wel even duren voor de storm helemaal gaan liggen is. En het voorval zal te pas en te onpas nog wel eens opgerakeld worden.

LEES OOK. DISCUSSIE. Wat denk jij over de “zattemansklap” van Conner Rousseau? En over de uitleg die hij eraan geeft?

LEES OOK. “Ik had te veel gedronken” als excuus: kom je daarmee weg?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER