Astrid De Bruycker en Bruno Tobback

Vooruit lijkt grotendeels achter voorzitter Rousseau te blijven staan, maar de kritiek weerklinkt steeds luider

Hoewel de meeste Vooruit-politici stil blijven over de "foute uitspraken" van hun voorzitter Conner Rousseau, klinken enkele kritische stemmen door. Voor de Gentse Jongsocialisten is de grens overschreden. Volgens de Gentse Schepen van Gelijke Kansen, Astrid De Bruycker, zal het vertrouwensherstel nog veel tijd en inspanning vragen.  Andere partijgenoten, zoals Vlaams Parlementslid en voormalig voorzitter Bruno Tobback, kunnen dan weer wel begrip opbrengen en blijven achter hun voorzitter staan.

In een persconferentie heeft Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zich gisteren geëxcuseerd voor zijn uitspraken over de Roma-gemeenschap. Hij was naar eigen zeggen geschrokken van zichzelf. Hij had het verschillende keren over "zattemanspraat" waarbij hij zich op een "foute manier" heeft geuit over frustraties die volgens hem leven bij inwoners van Sint-Niklaas over de gemeenschap.

Politici van verschillende partijen reageren verontwaardigd, maar bij Vooruit blijven de reacties verdeeld.

BEKIJK - "De teneur van de politieke reacties uit alle hoeken is "alcohol is geen excuus voor racisme"", legt Anne Vanrenterghem uit in "VRT NWS journaal":

Videospeler inladen...

"Geschokt"

Astrid De Bruycker, Gentse Schepen van Gelijke Kansen, reageert scherp op X, het voormalige Twitter. "De strijd tegen racisme zit in het hart van mijn politiek engagement als socialist. Maar ook in de kern van wie ik ben, als zus van een broer en zus van kleur."

"De uitspraken raken mij heel diep. Ze staan haaks op waar ik als socialist en mens voor sta. Verontschuldigingen zijn een belangrijke eerste stap, maar vertrouwen herstellen is ook nodig. In de eerste plaats ten aanzien van de Roma-gemeenschap zelf. Dat zal nog tijd en veel oprechte inspanning vragen."

Intussen gaan we hard verder werken, aan beleid dat echt gelijkheid brengt. Dat is wat ik zelf, door de kwaadheid en ontgoocheling heen, zal blijven doen.

Ook Brussels staatssecretaris Ans Persoons reageert op X in dezelfde lijn. "Net als velen ben ik geschokt door de woorden van Conner. Hij heeft zich in onaanvaardbare termen uitgedrukt. Dat had nooit mogen gebeuren. Het is goed dat hij zich geëxcuseerd heeft en afstand neemt van deze uitspraken. Dit is niet waar ik en de partij voor staan. Socialisten zijn de grondleggers en aanvoerders van de strijd tegen antidiscriminatie en voor gelijke kansen. Dat zal nooit veranderen."

Voor de Gentse Jongsocialisten is de maat vol. "Als organisatie kunnen wij onmogelijk een strijd voor antiracisme en antifascisme voeren en nu stil zijn", klinkt het in een verklaring op X. "Daarom willen wij ons in dit statement uitdrukkelijk distantiëren van dit discours, deze uitspraken en dit gedragspatroon in zijn geheel. Voor ons is een grens overschreden." De Gentse Jongsocialisten zeggen dat ze alle vertrouwen in Conner Rousseau verloren zijn.

"Dit mag nooit meer gebeuren"

"Vreselijk en compleet verkeerd", vindt Vlaams fractieleider Hannelore Goeman. "Dit mag nooit meer gebeuren. Wij zullen altijd strijden tegen discriminatie en voor gelijke kansen."

Vlaams Parlementslid Bruno Tobback kan iets meer begrip opbrengen. "Als je kijkt naar de zomer die Rousseau achter de rug heeft - met de druk op zijn privéleven en allerlei gerechtelijke onderzoeken - kan ik begrijpen dat hij eens uit de bocht is gegaan. Dit is niet voor herhaling vatbaar. Dat weet hij ook."

"Maar op een gegeven moment moet je de bladzijde omslaan en iemand een nieuwe kans geven. Hij heeft terecht erkend dat hij in de fout is gegaan en zich oprecht geëxcuseerd. Meer kan hij niet doen." 

Hij heeft ons uitgelegd wat er is gebeurd, en wij blijven achter hem staan

Funda Oru, ondervoorzitter Vooruit

Ook Vooruit-ondervoorzitter Funda Oru neemt het op voor haar voorzitter. "Ik werk al jaren aan zijn zijde. Ik ken hem. Ik zou niet met hem blijven werken als ik zou geloven dat de uitspraken in kwestie in het verlengde zouden liggen van wie hij is. Dat is niet zo. Hij heeft ons uitgelegd wat er is gebeurd, en wij blijven achter hem staan."

"Heeft hij een grote mond? Ja. Zo kennen we hem. Hij durft vaak zijn mening uiten, ook als die niet in dank zal worden afgenomen. Maar deze uitspraken zei hij in een zatte bui. Ik drink niet, maar mocht ik drinken, weet ik niet welke gekke uitspraken ik zou doen."

"Veel problemen met mensen van Roma-gemeenschap"

Gemeenteraadslid in Sint-Niklaas Kris Van der Coelden (Vooruit) benadrukt dat de uitspraken van zijn voorzitter niet passen in het gedachtegoed van de partij. Toch aanvaardt Van der Coelden de excuses van Rousseau.

"Hij heeft zich verontschuldigd. We aanvaarden dat. We gaan hem niet afrekenen op de uitspraken. Zijn leiderschap wordt niet in vraag gesteld. En ik denk dat dat ook geldt voor de ruimere samenleving." 

Van der Coelden hoopt dat dit voorval ook de vonk zal geven om werk te maken van een beter integratiebeleid. "Er zijn veel problemen geweest met mensen van de Roma-gemeenschap in Sint-Niklaas. Dat is een frustratie die leeft bij een deel van de inwoners. Hopelijk zal dit het bewustzijn versterken en kan het resultaat op lange termijn misschien zelfs positief zijn."

Meest gelezen