Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft plan klaar voor een master basisonderwijs

Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft een plan klaar voor een opleiding "master in het basisonderwijs", aan de universiteit. Die bestaat nog niet. Wie les wil geven aan kleuters of lagere schoolkinderen kan enkel een educatieve bachelor volgen aan de hogeschool. Maar die zou dus aangevuld kunnen worden met een opleiding aan de universiteit.

Het basisonderwijs is erg belangrijk. Als de kleuters en lagere schoolkinderen daar een goede basis meekrijgen, dan hebben ze ook succes in hun verdere schoolloopbaan. Daarom wil Katholiek Onderwijs Vlaanderen het basisonderwijs versterken. En dat kan door een master basisonderwijs aan de universiteit in te richten, vindt directeur-generaal Lieven Boeve, want die laat je toe om je te specialiseren in een bepaald domein.

Wie les wil geven aan kleuters en lagere schoolkinderen zou dus eerst de lerarenopleiding volgen aan de hogeschool en als hij of zij dat wil daarna ook een master kunnen halen aan de universiteit. 

"In die master basisonderwijs zou je bijvoorbeeld je vakdidactische kennis kunnen verdiepen", legt Boeve uit. "En bijvoorbeeld sterk inzetten op begrijpend lezen. Maar je kunt in die master je kennis ook verbreden en bijvoorbeeld leren hoe je elementen van kwaliteitszorg op school kunt opnemen." 

Ook verloond als master

Leraren die ervoor kiezen om ook nog een master basisonderwijs te volgen aan de universiteit zouden ook betaald worden als master en zo ook financieel gewaardeerd worden voor die extra expertise. 

Onderwijsassistenten kunnen ervoor zorgen dat leraren zich kunnen focussen op hun lessen

Maar niet alleen de master is een meerwaarde voor het basisonderwijs, ook een onderwijsassistent kan de kleuterleraar en de onderwijzer in de klas ondersteunen zodat die zich weer volop kunnen focussen op de lessen.

Daarom pleit Katholiek Onderwijs Vlaanderen voor een zogenaamde leerladder, zoals die nu al bestaat voor verpleegkunde. Met een graduaatsopleiding voor onderwijsassistent en de educatieve bachelor aan de lerarenopleiding van de hogeschool. En een master basisonderwijs aan de universiteit. 

Op de tafel van de minister

Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft dit plan uitgewerkt samen met de KULeuven en de katholieke hogescholen die met de universiteit in een associatie zitten. Maar de vraag is of ook de andere universiteiten en hogescholen dit zien zitten. 

In elk geval ligt het plan op de tafel van Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts. Die heeft 15 miljoen euro vrijgemaakt voor de lerarenopleidingen en zou daar graag zo'n masteropleiding basisonderwijs mee ingericht zien. 

Meest gelezen