© GettyImages

Drugsvrienden laten Genkenaar creperen na overdosis: tot 36 maanden cel uitgesproken

Peer -

Pas toen hij koud aanvoelde en nadat ze penissen op zijn gezicht getekend hadden, belden de drugsvrienden van Steven U. de hulpdiensten. Te laat. De 35-jarige Genkenaar was overleden aan een overdosis. De Hasseltse strafrechter sprak vrijdag tot 36 maanden cel uit.

Geert Houben

Het drugsfeestje speelde zich af in de nacht van 13 op 14 mei 2021 in een appartement op de Baan naar Bree in Peer. Een 41-jarige Zonhovenaar had er in een flesje Fanta en Aquarius met 75 cl GHB afgeleverd. Nadien vertrok de veertiger meteen, waardoor hij niet veroordeeld is voor schuldig verzuim. Wel komt het dealen hem op 8 maanden cel met uitstel te staan. Voorwaarde is dat hij zich laat opnemen om af te kicken.

Het feestje ging verder, maar rond 4.33 uur gingen alarmbellen af. Bij de hulpdiensten kwam een oproep binnen dat een man buiten bewustzijn was nadat hij van een flesje GHB had gedronken. In een poging om enig leven in hem te krijgen, hadden zijn vijf aanwezige ‘vrienden’ een emmer water over hem gekieperd. De urgentiearts kon alleen maar het overlijden van de 35-jarige Steven vaststellen. Een mix van GHB, amfetamines en alcohol ware hem fataal geworden.

Grappig

Zijn vrienden hadden Steven U., die voordien al stevig in de alcohol was gevlogen, nog horen snurken en gorgelen. Ook had hij last van stuiptrekkingen en sprak hij wartaal. Er werden zelfs filmpjes gemaakt waarop te zien was dat het slecht met hem ging. Rond half één was Steven bewusteloos. Maar van paniek was geen spraken bij het gezelschap dertigers en veertigers, dat uit Genk, Hasselt, Heerlen, Peer en Zonhoven was komen aanwaaien. “Ik heb dat al vaker gezien. Als je GHB neemt, ga je om en dan slaap je een paar uur. Nadien word je normaal gewoon weer wakker”, klonk het bij een 41-jarige vrouw.

Ze vonden het zelfs grappig dat hun vriend knock-out was gegaan. Ze bewerkten een bewusteloze Steven met make-up, viltstiften en nagellak. En met een penis links en rechts op zijn gezicht. Pas toen het slachtoffer een grauwe kleur kreeg en koud begon aan te voelen, sloegen de vrienden in paniek en zochten ze hulp. Tevergeefs. Voor de hulpdiensten arriveerden, wierpen ze nog snel hun drugs weg.

Schuldig verzuim

De Hasseltse strafrechter achtte de vijf aanwezigen drugsvrienden vrijdag allemaal schuldig aan schuldig verzuim. “Het is niet dat ze niets hebben gedaan, maar ze hebben niet het juiste gedaan”, sprak de Hasseltse aanklager eerder op het proces. “Ze hebben halfslachtige maatregelen genomen om hun eigen hachje te redden, zodat hun druggebruik niet aan het licht zou komen. Ze waren zo onverschillig dat ze hem zelfs nog geschminkt hebben. Ze hebben gespeeld met het leven van hun vriend.”

Het schuldig verzuim komt ze allemaal op 7 maanden met uitstel te staan. De bewoonster van het huis en een man uit Heerlen kregen daar respectievelijk nog 23 en 29 maanden cel bovenop. De rechter bevond ze ook schuldig aan het dealen van drugs. Niet alleen tijdens de bewuste nacht, maar ook op andere tijdstippen. Omdat ze bezig zijn met een opnametraject in een instelling zijn de straffen met uitstel opgelegd. De drie andere feestvierders kregen ook nog 3 tot 5 maanden cel met uitstel extra voor onder meer het bezit van drugs. Om van dat uitstel te genieten, moeten ze inspanningen leveren om van hun verslaving verlost te geraken.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Op het vlak van schadevergoedingen wees de rechtbank op een gedeelde aansprakelijkheid bij het slachtoffer. Het slachtoffer was al stevig dronken op het feestje gearriveerd. “Dat de inname van drugs in combinatie met alcohol geen goed idee was, had hij moeten weten.” In totaal krijgen de broer en de vader 16.821 euro toegewezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer