Foto: VRT NWS

4 mannen en 2 vrouwen veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen voor betrokkenheid bij drugsdode (35) in Peer

De correctionele rechtbank van Hasselt heeft vier mannen en twee vrouwen veroordeeld omdat ze betrokken waren bij de dood van een drugsgebruiker in Peer. Ze kregen voorwaardelijke celstraffen van 10 tot 36 maanden. De vrienden van het slachtoffer hadden gemerkt dat de man er slecht aan toe was, maar ze belden de hulpdiensten pas uren later. 

In Hasselt zijn vier mannen en twee vrouwen veroordeeld voor hun rol bij een drugsdode in Peer. In de nacht van 13 op 14 mei in 2022 kwam een man na een drugsfeestje in de woning van een 32-jarige vrouw uit Peer om het leven. Hij had onder meer de drug GHB genomen.

Het slachtoffer was al dronken toen hij op het feestje aankwam. Uit onderzoek bleek dat hij ook speed had genomen. Het drugsfeestje liep volledig uit de hand. Zo werd er, toen het al heel slecht ging met de dertiger, met een stift op zijn gezicht en benen getekend. Hij werd geschminkt en zijn nagels werden gelakt. Dat werd gefilmd en nadien circuleerden die beelden op sociale media.

Geen hulp verleend

Volgens het parket verkeerde de 35-jarige man al kort na middernacht in gevaar, maar werd er veel te laat actie ondernomen. De MUG-arts kon alleen zijn dood vaststellen. "Beklaagden hebben geen adequate hulp verleend, hoewel ze wisten dat de man hulp nodig had. Dat deden ze louter om aan een strafrechtelijke vervolging te ontkomen", aldus de rechtbank.

De beklaagden hebben allemaal een voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen tussen de 10 en 36 maanden. Ze kregen ook elk een boete van 8.000 euro met uitstel. Aan de broer en vader van het slachtoffer is een schadevergoeding van 16.821 euro toegekend.  

Meest gelezen