© rr

Werken aan splinternieuwe brandweerkazerne van Beringen gaan maandag van start

Beringen -

De afbraakwerken voor de bouw van de gloednieuwe brandweerkazerne in Beringen gaan maandag van start. Voor de veertig brandweerlieden in dienst betekent dit dat ze reikhalzend uitkijken naar het voorjaar van 2025. “Tegen die tijd zal de kazerne volledig vernieuwd zijn.”

Zahra Boufker

De huidige kazerne, die 35 jaar oud is, zal volgens zonecommandant Bert Swijsen van de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg een “doorgedreven totaalrenovatie” ondergaan. “We winnen 500 m² extra ruimte”, zegt hij. “De huidige voorzieningen schieten tekort en we hebben meer voertuigen dan de huidige vijf poorten aankunnen.”

Om de interventies te kunnen doen moet de kazerne in gebruik blijven tijdens de werken. “Daarom zullen die in fases gebeuren”, zegt Swijsen. “Het huidige gebouw wordt deels afgebroken en deels gerecupereerd, zo blijft bijvoorbeeld de structuur van de huidige garage behouden.”

Snellere interventies

Na de renovatie zullen er zestien poorten zijn voor zestien voertuigen. “Deze uitbreiding garandeert een efficiëntere uitrukprocedure zonder hinder van andere voertuigen of materialen”, zegt Swijsen.

© rr

Er komt ook een extra stelplaats voor een ziekenwagen, kantoorruimtes, vergaderzalen en een polyvalente ruimte. De lay-out van de nieuwe kazerne is strategisch ontworpen. “Korte en logische looplijnen zijn cruciaal voor snelle interventies. Daarnaast komt er een gescheiden systeem voor vuile en propere materialen.”

Isolatie

Een ander belangrijk aspect van de vernieuwing is de isolatie. “De huidige kazerne is nauwelijks geïsoleerd, maar na de verbouwing zal het voldoen aan de laatste normen”, zegt een vertegenwoordiger van DBV Architecten, die betrokken is bij het project. Een geothermische warmtepomp zal zorgen voor de klimatisatie en er komt een overdekte fietsenstalling.

De esthetische aanpak van het gebouw combineert roodbruine baksteen met zwartbruine metalen gevelbekleding. “De aluminium ramen krijgen dezelfde zwartbruine kleur zodat de aanblik van het kantoorgedeelte en de stelplaats één geheel vormt en geen al te industriële look krijgt. Dit zorgt voor een uniforme uitstraling zonder een al te industriële look“, zegt DBV Architecten.

Burgers

Burgemeester Thomas Vints (cd&v) is ook enthousiast: “Ik ben verheugd dat de zoneraad van de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg heeft besloten deze noodzakelijke investering te doen. Een moderne kazerne die voldoet aan de hedendaagse behoeften is niet alleen voordelig voor onze brandweer, maar ook voor onze burgers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer