© Shutterstock

Eerste wereldkampioenschap frieten bakken vindt zaterdag plaats in Frankrijk

Niet in België, maar net over de grens in het Noord-Frankrijk vindt zaterdag volgens de stad Arras het eerste wereldkampioenschap frieten bakken plaats. Op de Grote Markt van de historische stad draait alles die dag om frieten en aardappelen, zo maakte de toeristische dienst van Arras bekend.

lto
Bron: BELGA

Naast tal van demonstraties en frietkramen is er een wedstrijd in vier categorieën: authentieke frieten, creatieve frieten, “familiale frieten” voor amateurfrituristen en de beste frietsaus van het jaar. Tientallen internationale frituristen verdedigen de kleuren van hun land.  

Een jury van experts, met vakjournalisten, vertegenwoordigers van de landbouw- en aardappelindustrie en landbouwers zelf, beoordeelt de frieten. Lokale frietkoning Jean-Paul Dambrine, die een imperium aan frietkramen in Noord-Frankrijk uitbaat, is de voorzitter van de jury. Voor de film ‘Bienvenue chez les Ch’tis’ uit 2008 en op verzoek van acteur Dany Boon richtte hij Friterie Momo op. 

Het noorden van Frankrijk, dat vroeger tot Vlaanderen behoorde, is het Franse walhalla van de friet. De helft van de 1.400 Franse frietkramen bevindt zich in de regio Hauts-de-France. Er heerst dan ook enige competitie tussen Noord-Frankrijk en België over wie de friet nu eigenlijk heeft uitgevonden. 

De krant Le Soir kondigde het Frans-Belgische duel in april al aan: “Zullen we eindelijk weten of frieten Belgisch of Frans zijn?”. Volgens de krant overtreft België het buurland in elk geval als het op het aantal frietkramen aankomt: ons land telt 5.000 frietkramen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer