2016 AP

Nu al zeven Franse scholen gesloten door bedwantsen

De Franse minister van Onderwijs Gabriel Attal heeft zeven scholen gesloten nadat er bedwantsen waren ontdekt. In nog 17 andere scholen zouden er ook beestjes gedetecteerd zijn. Volgens Attal gaat het voorlopig nog om een klein aantal scholen die getroffen zijn, "maar het aantal getroffen scholen neemt toe".

Zeven scholen in verschillende regio's in Frankrijk hebben vandaag de deuren gesloten nadat er bedwantsen werden ontdekt. In nog eens 17 scholen zijn ook beestjes aangetroffen, maar kunnen de lessen wel gewoon doorgaan. Dat heeft de Franse minister van Onderwijs Gabriel Attal vanavond aangekondigd op de Franse televisie.

De getroffen scholen liggen onder meer in de Vaucluse, de Vogezen en Saône-et-Loire. In totaal zouden daardoor meer dan 1.500 leerlingen niet naar school kunnen.

(Nog) geen reden tot paniek

Attal benadrukt wel dat het voorlopig nog om een miniem aantal scholen gaat dat de deuren moet sluiten door bedwantsen. "Er zijn ongeveer 60.000 scholen in Frankrijk. Nu spreken we van een paar tientallen die getroffen zijn door bedwantsen. Maar we zien het aantal wel stijgen."

Nog volgens Attal is het wel belangrijk om scholen te sluiten wanneer er beestjes ontdekt worden. "Je moet onmiddellijk reageren. Binnen de 24 uur, zodat je de scholen kan behandelen tegen bedwantsen." Er zal ook een lijst met erkende verdelgers worden opgesteld zodat schooldirecteurs snel de juiste hulp kunnen inschakelen.

Wat is een bedwants?

Een bedwants is een bruinachtig insect met zes pootjes, ongeveer een halve centimeter groot. Het leeft graag in lakens, dekens en kussens en wordt 's nachts actief. Overdag zie je ze dus minder. Hun eitjes leggen ze graag in de zomen van matrassen. De eitjes zijn wit en ongeveer een millimeter groot.

Een bedwants leeft van het bloed van mensen en dieren. Je kan er dus een beet van krijgen. Dat kan op zich geen kwaad, behalve dat er een jeukend bultje kan ontstaan, zoals bij een muggenbeet. Maar de beestjes zijn vooral vervelend omdat je ze mee naar huis kan nemen, bijvoorbeeld als ze in je hotelkamer zitten, via je kleding of bagage. Dan is het advies om je kleding op 60 graden te wassen.

Plaag in Parijse metro

Eerder deze week heeft Emmanuel Grégoire, de plaatsvervangende burgemeester van Parijs, gezegd dat de Parijse autoriteiten een toename merkten van het aantal oproepen rond bedwantsen. Ook verdelgers zouden de afgelopen weken opmerkelijk veel verzoeken voor ontsmetting hebben ontvangen.

Toch was hier en daar ook sprake van nodeloze paniek. Sommige experts vragen zich af of er wel sprake is van een explosie van bedwantsen. Zij denken dat sociale media er ook voor iets tussen zitten.

Meest gelezen