De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Amir Abdollahian
2023 Kyodo News

Iraans regime misnoegd over Nobelprijs voor de Vrede: "Dit is een politieke zet"

Iran reageert ontstemd op de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Narges Mohammadi, een Iraanse activiste. Het Iraanse regime noemt het een "politiek gemotiveerde" beslissing. 

De Iraanse activiste Narges Mohammadi (51) strijdt vanuit Iran voor meer vrouwen- en mensenrechten. Het Iraanse regime beschuldigt haar van "propaganda tegen de staat". Ze werd veroordeeld tot een totale gevangenisstraf van 31 jaar en een lijfstraf van 154 zweepslagen.

Dat zij nu de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, zint Teheran niet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ziet er een politieke zet in. "De actie van het Nobelprijscomité ligt in lijn met het interventionistische en anti-Iran beleid van sommige Europese regeringen", luidt de reactie.

"Het comité heeft de prijs toegekend aan een persoon die veroordeeld is wegens het meermaals breken van de wet. We veroordelen daarom deze politiek gemotiveerde beslissing."

Dat het Iraanse regime overgaat tot zo'n reactie, is opvallend. Dat vindt althans de Belgisch-Iraanse activiste Sara in "Laat". "Ze hadden het kunnen negeren. Dat is heel vaak hun tactiek. Het zegt wel iets dat ze er wel op reageren en dat ze er wel mee bezig zijn."

Meest gelezen