Gwendolyn Rutten wil andere aanpak stikstofdossier: "Onze welvaart niet op het spel zetten voor versplinterde stukjes natuur"

Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten (Open VLD) pleit er in "De afspraak op vrijdag" voor om het stikstofdossier anders aan te pakken. Ze wil dat ons land op Europees niveau voor een uitzondering pleit als het gaat over de stikstofdoelstellingen. "De manier waarop we die doelstellingen in regelgeving hebben omgezet, heeft nu als resultaat dat we economisch achteruitgaan."

Sinds de Raad van State vorige week het stikstofdecreet onderuit haalde, staat het dossier opnieuw hoog op de agenda. De regering moet werk maken van een decreet om te zorgen dat de stikstofuitstoot wordt teruggedrongen, maar bedrijven tegelijk nog de mogelijkheid hebben om actief te blijven in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. 

Volgens CD&V zijn er fundamentele aanpassingen nodig aan het afgekeurde decreet om tot een oplossing te komen, bij N-VA zijn ze optimistischer en willen ze vanuit het huidige decreet vertrekken. "We staan dicht bij een oplossing", zei minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) woensdag in het parlement. De regering hoopt om het dossier zo snel mogelijk op te lossen. 

Terug naar de basis: doelstellingen herbekijken

Toch pleit Rutten vanavond in "De afspraak op vrijdag" voor een aanpak op lange termijn. Ze wil de stikstofdoelstellingen, de basis waarop alle regels rond stikstof zijn gebaseerd, herbekijken. "Je moet durven kijken of wat we willen wel haalbaar is." De regels rond stikstofuitstoot zijn in het verleden door Vlaanderen zelf uitgewerkt op vraag van Europa om natuurgebieden beter te beschermen. 

"Niemand had toen voor ogen wat de effecten vandaag zouden zijn van die beslissing eind jaren 90. De manier waarop we die natuurdoelstellingen in regelgeving hebben omgezet, heeft nu als resultaat dat we economisch gaan achteruitgaan of gaan stilstaan. We kunnen onze welvaart niet op het spel zetten voor versplinterde stukjes natuur her en der."

BEKIJK - Rutten: "We moeten naar die doelstellingen durven kijken":

Videospeler inladen...

De stikstofregels zijn moeilijker na te leven omdat Vlaanderen een dichtbevolkt gebied is, zegt Rutten. "Daarom moeten we aan Europa vragen of we wel op dezelfde manier aan de regels moeten voldoen als grote lidstaten met veel ruimte en grote natuurgebieden." Ze kijkt daarvoor naar Nederland en Scandinavische landen om samen een coalitie te vormen. België moet gebruik maken van zijn rol als voorzitter van de Raad van de EU volgend jaar om die eis op tafel te leggen, vindt het liberale parlementslid.

De manier waarop we die natuurdoelstellingen in regelgeving hebben omgezet, heeft nu als resultaat dat we economisch gaan achteruitgaan of gaan stilstaan
Gwendolyn Rutten (Open VLD)

Tijdelijk decreet

Het aanpassen van doelstellingen op Europees niveau duurt lang en de regering wil nog voor de verkiezingen werk maken van een oplossing voor het stikstofdossier. Rutten pleit daarom voor een strategie op twee snelheden: naast het debat over de doelstellingen op lange termijn moet de regering een tijdelijk decreet voorzien om te zorgen dat er een kader is om vergunningen te verlenen aan bedrijven en landbouwers.

Meest gelezen