“Pinochius”: Valenciaanse sportkrant beeldt Real Madrid-ster Vinicius Jr. af als leugenaar na rechtszaak rond racisme

Sinds de vermeende racistische gezangen van enkele Valencia-fans in de thuismatch tegen Real Madrid op 21 mei staat Spanje nog steeds in rep en roer. De rechtszaak rond deze zaak weet de gemoederen alleen maar meer te verhitten.

Jens Heylen

Tijdens de wedstrijd, die Valencia finaal met 1-0 won, werd Vinicius Jr. meermaals het slachtoffer van racistische spreekkoren aan zijn adres. In de extra tijd van die partij zag de Braziliaanse winger na een opstootje ook nog eens rood. Die bijhorende schorsing werd later opgeheven en de racistische gezangen van drie toeschouwers werd later bewezen. Valencia kreeg een geldboete opgelegd en moest haar Mario Kempes-tribune in het Mestalla-stadion uiteindelijk voor drie speeldagen sluiten.

Clubstatement

Wanneer Vinicius onlangs als getuige werd opgeroepen in de rechtszaak tegen de drie bewuste fans, ontaardde het incident. De Braziliaan geeft toe dat hij zelf ook provoceerde, maar meent verder dat alle aanwezige fans in het Mestalla het op hem gemunt hadden. En dat het racisme dus verder gaat dan enkel de drie fans die nu terechtstaan. Een verklaring die bij Valencia in het verkeerde keelgat is geschoten. De Spaanse club reageerde “vol verbazing en verontwaardigd” in een officieel clubstatement.

“Zoals Carlo Ancelotti (de coach van Real Madrid, red.) zelf publiekelijk heeft erkend, kan het gedrag van drie fans in geen geval worden veralgemeend naar het hele stadion”, klinkt het. “De club is zich volledig bewust van de ernst van deze zaak. Racisme hoort niet thuis in het voetbal of in de maatschappij, maar het kan niet worden bestreden met drogredenen of ongegronde leugens.”

“De aanhang van Valencia CF mag niet als racistisch worden bestempeld en daarom eisen we dat Vinicius Jr. zijn vermeende uitspraak publiekelijk herziet.”

Plaatselijke krant doet schepje erbovenop

Ook Super Deporte, de sportkrant die Valencia op de voet volgt, veroordeelt de uitspraak van Vinicius. De krant gaat zelfs zo ver dat het de Braziliaan in de vrijdageditie afbeeldde als Pinokkio. Er wordt gesproken van meineed. Bovendien vindt men dat Vinicius de zaak niet ‘au sérieux’ neemt, omdat hij wegens vakantie niet aanwezig kon zijn op de twee eerder geplande zittingen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer