© AFP

Meer dan 900 migranten op 24 uur aangekomen op Canarische Eilanden

Op 24 uur tijd zijn zeker 908 migranten op de Canarische Eilanden aangekomen, in negen verschillende vaartuigen. Dat meldt de Spaanse zeereddingsdienst vrijdag. De route naar de Spaanse eilandengroep is een van de gevaarlijkste migratieroutes ter wereld.

lto
Bron: BELGA

Al een aantal dagen krijgt de archipel te maken met een toenemend aantal aankomsten van vluchtelingen. Net vandaag/vrijdag houden de Europese leiders een informele top in het Spaanse Granada. Het migratiethema staat bovenaan de agenda van die top, onder meer nadat recent duizenden migranten waren aangekomen op het Italiaanse eiland Lampedusa.

Op het eiland El Hierro, het meest westelijke van de Canarische Eilanden, kwamen 526 mensen in vijf boten aan. Op Tenerife kwamen twee boten aan, op Gran Canaria drie. Volgens een woordvoerder van de zeereddingsdienst komen de inzittenden van de boten vooral uit landen in Sub-Sahara-Afrika. De autoriteiten ter plaatse vingen hen op.

Vrijdagavond raakte bekend dat nog eens twee andere vaartuigen met aan boord ongeveer 150 mensen onderweg waren naar El Hierro.

Dinsdag nog kwamen 280 migranten aan op El Hierro, het grootste aantal ooit dat in één boot de oversteek maakte. Op een week tijd zijn op dit eiland, dat 11.000 inwoners telt, 1.200 migranten aangekomen. In de nacht van donderdag op vrijdag werden 500 van hen overgebracht naar Tenerife, omdat de autoriteiten op El Hierro overstelpt worden.

Voor Fernando Clavijo, president van de Canarische Eilanden, is de situatie “onhoudbaar”. Hij verwijt de linkse regering in Madrid nalatigheid.

Vanwege de verstrengde controles op de Middellandse Zee, groeit de route naar de Canarische Eilanden aan populariteit. Daarbij komt het, vanwege het gevaar op die route, regelmatig tot schipbreuken.

Tussen 1 januari en 30 september kwamen op de archipel net geen 15.000 mensen aan, een vijfde meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ngo’s maken regelmatig melding van schipbreuken met dodelijke afloop in Marokkaanse, Spaanse of internationale wateren. Bij pogingen om Spanje over zee te bereiken zijn in de eerste zes maanden van dit jaar 951 migranten gestorven, zegt de Spaanse hulporganisatie Caminando Fronteras. De meesten van hen, 778, waren onderweg van West-Afrika naar de Canarische Eilanden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer