© BELGA

Bisschop Bonny over resultaten GVA-enquête bij Antwerpse priesters: “Objectiviteit en transparantie moeten terugkeren”

Wat denken de priesters op het terrein eigenlijk over de spraakmakende VRT-reeks Godvergeten? Gazet van Antwerpen deed een enquête onder de priesters in het bisdom Antwerpen. We legden de antwoorden voor aan bisschop Johan Bonny. Hij is het eens met een paar scherpe punten van kritiek van ‘zijn’ mensen: “Dat het misbruik en de aangrijpende getuigenissen van de slachtoffers ook gebruikt worden voor andere doeleinden is nogal duidelijk. Velen willen nu vooraan staan.”

Dirk Hendrikx

LEES OOK. EXCLUSIEVE GVA-ENQUÊTE. 41 priesters uit heel de provincie spreken zich uit na ‘Godvergeten’: “Het is een gitzwarte bladzijde, maar breng geloven niet in diskrediet”

De priesters staan in grote meerderheid achter u. Doet dat deugd?

Bisschop Johan Bonny: “In dit dossier is er eigenlijk niets dat ‘deugd doet’. Het blijft confronterend om dezelfde verhalen van slachtoffers opnieuw te horen. Tegelijk verwachten onze medewerkers terecht dat wij niet bij de pakken blijven zitten, dat we eerlijk en transparant communiceren. Aan hun steun trek ik mij nu op.”

Veel priesters vinden de kritiek te veralgemenend, dat je de hele Kerk niet mag gelijkstellen met de foute minderheid.

“Het is geen gemakkelijke oefening. Terecht maken priesters en andere medewerkers een onderscheid tussen wat zij vandaag voor mensen en voor de Kerk doen, en het misbruik dat vroeger is geschied, vaak heel lang geleden en in instellingen die niet meer bestaan. Zij moeten blijven geloven in wat nu de zending van de Kerk is. En ze mogen de hoop niet verliezen, zeker de jonge generatie niet. In deze dagen moet ik hun tot steun zijn.”

Sommigen vinden dat critici de slachtoffers gebruiken om de Kerk te beschadigen.

“Dat het misbruik en de aangrijpende getuigenissen van de slachtoffers ook gebruikt worden voor andere doeleinden, is nogal duidelijk. Velen willen nu vooraan staan. Het hoort bij de verwarring van deze weken. Alles wordt weer op een hoop gegooid, vaak bijzonder emotioneel. Het zal redelijkheid en nuchterheid vragen om alle dossiers op hun eigen criteria te beoordelen en haalbare initiatieven te formuleren.”

Het debat over de financiering van de Kerk vinden de meesten naast de kwestie.

“Het gaat inderdaad om twee verschillende dossiers, die apart moeten bekeken worden: het misbruik enerzijds en de financiering van levensbeschouwingen en godsdiensten anderzijds. Misbruik is een misdaad die moet aangepakt wordt, in eerste lijn door Justitie. De financiering staat ingeschreven in de grondwet en behoort tot het DNA van de Belgische Staat. Hoe die financiering gebeurt, daarover kan politiek gediscussieerd worden. Trouwens in alle eerlijkheid: ook ik betaal belastingen voor zoveel activiteiten waaraan ik niet deelneem of waarin ik weinig tot geen interesse heb.”

De parlementaire commissie komt er. Wat moet die volgens u doen?

“Wij steunen de oprichting van een parlementaire commissie. Ergens moeten de objectiviteit en de transparantie terugkeren. Het parlement is daarvoor de juiste plek. Het liefst zouden wij bisschoppen uitvoerig en diepgaand gehoord worden. Alles wat wij gedaan hebben, op vraag van de vorige parlementaire commissie, mag de commissie tegen het licht houden, ook in functie van verbeteringen en aanbevelingen. Ik hoop alleen dat alle bladzijden en nummers uit het vorige parlementaire rapport, die niemand serieus heeft opgenomen, of waarover we niets meer gehoord hebben, ook aan bod zullen komen. De nieuwe parlementaire commissie moet vooral een moedige stap vooruit zetten, richting alle vormen van misbruik aanwezig in de hele samenleving.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER