Copyright Maskot

Wat kan je als ouder doen als je kind in online dieet- en vermagergroepen zit? 

Jongeren met een eetstoornis zijn extra gevoelig voor berichten over gewichtsverlies en diëten. Hoe kan je als ouder je kind helpen in die onlinewereld?

Voor je dit artikel leest: deze tekst gaat over eetstoornissen. Voor hulp kan je altijd terecht bij je huisarts, het CLB, JAC of Teleonthaal, of spreek je vrienden of familie aan. Voor meer informatie, bezoek de site van ANBNWat Wat of Eetexpert

Uit onderzoek van de checkredactie van VRT NWS blijkt dat op verschillende sociale media alarmerende berichten en groepen te vinden zijn over extreem afvallen en dun zijn. Bijna de helft van de jongeren in ons land zagen vorig jaar dergelijke onlineberichten, klinkt het in onze podcast "Het uur van de waarheid". Psychologen Ursula Van den Eede (UZ Brussel) en An Vandeputte (vzw Eetexpert) geven tips voor ouders. 

"Verbieden heeft geen zin"

“Verbieden heeft niet veel zin, want hoe meer dat je het verbiedt, hoe meer ze ernaar op zoek gaan”, zegt Ursula Van den Eede. “Ga vooral in gesprek met je kind. Vraag eens wat hij of zij vandaag allemaal op sociale media gezien heeft, wat ze daarvan denken en hoe ze zich daarbij voelen. Als daar problematische berichten of kanalen bijzitten, kun je samen op zoek gaan naar accounts en websites met veilige en correcte informatie, zoals Eetexpert en ANBN.”

“We merken dat kinderen van gezinnen die samen eten en regelmatig praten over lichaamsbeleving, zich beter voelen in hun vel", vult An Vandeputte aan. "Jongeren afsnijden van sociale media zou niet goed zijn. Het is deel van hun wereld. We moeten hen ermee leren omgaan.”

Maak afspraken

Kinderen meer mediawijs of -weerbaar maken kan onder meer door goede afspraken te maken, aldus de experten. “Vraag je kind hoeveel tijd ze doorbrengen op sociale media en maak daar concrete afspraken over", aldus Vandeputte. 

“Jongeren met een eetstoornis gaan zich vaak isoleren. Ze vermijden gezamenlijke eetsituaties bijvoorbeeld, want dat geeft veel stress. Ouders maar ook andere omstaanders moeten tonen dat ze dichtbij zijn. Dat doe je door goed te luisteren naar hun leefwereld, waar dus ook sociale media een groot deel van zijn", vertelt Van den Eede. 

De experten benadrukken dat ook hulpverleners en leerkrachten meer moeten inzetten op sociale media. "Naast zelf meer kennis erover inwinnen, moeten we jongeren leren hoe sociale media werken. Hoe die algoritmes ons soms kunnen misleiden", zegt Vandeputte. 

Plannen Vlaamse en federale overheid 

De federale regering maakte vorige jaar 10 miljoen euro vrij om jongeren met een eetstoornis beter te begeleiden. Met dat geld worden nu al meer psychologen in de eerstelijnszorg beschikbaar gesteld. Meer informatie hierover vind je in dit artikel. Tegen eind dit jaar komt Eetexpert in samenwerking met de Vlaamse overheid ook met pakketten met tips voor ouders, leerkrachten en zorgverstrekkers. 

Wat doen de sociale media er zelf aan?

De afgelopen jaren hebben sociale media maatregelen proberen te nemen om dit soort berichten tegen te houden. Zo zal een term als "pro-ana" via de zoekbalk van Instagram en TikTok geen resultaten meer opleveren. In plaats van video's en berichten krijg je een melding die je doorverwijst naar hulporganisaties.

Toch is die blokkering niet waterdicht. Socialemediagebruikers vinden continu nieuwe codewoorden om toch pro-anaberichten te maken. Hetzelfde geldt voor berichten over zelfdoding. Het valt ook op dat TikTok en Instagram hoofdzakelijk Engelstalige termen blokkeren.

In dit artikel vind je tips voor het herkennen van eetproblemen bij je kind. 

Hoe dragen sociale media bij tot eetstoornissen? Beluister het gesprek in de podcast "Het uur van de waarheid":

Meest gelezen