Schokkende beelden tonen hoe wreed de oorlog is: jongetje (10) sterft bij raketaanval op Charkiv

Charkiv werd vrijdag opnieuw opgeschrikt door Russische raketaanvallen. Een jongen van 10 jaar en zijn grootmoeder overleefden de aanval niet.

Laurence Torck
Bron: The Telegraph, ABC

Opgelet: dit artikel bevat schokkende beelden.

In zijn rode Spiderman pyjama wordt de zoon van Oleh Bychko vrijdagochtend vanonder het puin gehaald. De kleine Timofiy Bychko - die amper tien jaar oud was - had nog geen tijd gehad om andere kleren aan te doen, toen de Oost-Oekraïense stad in de vroege uurtjes opgeschrikt werd door een Russische raketaanval. Ook zijn 68-jarige oma overleefde de klap niet.

Vader Oleg was na de aanval duidelijk in schok. Met een gezicht bedekt met krassen en kleren die vuil zien van het bloed, vertelde hij aan journalisten ter plaatse hoe hij erin geslaagd was om zijn jongere zoon en vrouw uit het puin te halen na de verwoestende aanval. Timofiy kon hij niet meer redden.

Het waren de reddingswerkers die uiteindelijk het lichaam van de jongen vanonder het puin haalden. (Lees verder onder de foto’s)

De reddingswerkers haalden vrijdag het lichaam van Tymofiy vanonder het puin.© AP

De papa van Timofiy is duidelijk in schok na de aanval.© REUTERS

“Ramen en deuren uit appartement geblazen”

Door de ontploffing zijn omringende gebouwen zwartgeblakerd, ruiten zijn verbrijzeld en auto’s zijn beschadigd. Yevhen Shevenko, een bewoner van een nabijgelegen gebouw vertelt aan Associated Press dat hij in bed lag toen de aanval plaatsvond. “De ramen en deuren werden uit het appartement geblazen”, vertelt hij.

Volgens een eerste rapport werd er bij deze aanval gebruikgemaakt van Iskander raketten, dezelfde raketten die een dag eerder 52 mensen doodden in het dorpje Horza. Bij die aanval overleed ook een zesjarig kind.

LEES OOK. “51 doden, waaronder 6-jarige jongen, bij raketaanval op Oekraïense supermarkt en café”

Dmitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, ontkende vrijdag dat Rusland verantwoordelijk is voor de aanval op Hroza. Hij benadrukte - zoals Moskou dat al meermaals deed in het verleden - dat het Russische leger niet op civiele faciliteiten mikt.

President Zelenski, die vrijdag de Europese top bijwoonde in Spanje, noemde de aanval “een aantoonbaar brute Russische misdaad” en “een volledig opzettelijke terroristische daad”.

De 10-jarige Timofiy overleefde de aanval op vrijdagochtend niet en werd - in zijn Spiderman-pyjama vanonder het puin gehaald.© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer