Direct naar artikelinhoud
NieuwsIsraëlisch-Palestijns conflict

Hamas start ‘militaire operatie’ met raketaanvallen vanuit Gazastrook, Israëlisch leger paraat voor oorlog

Volgens Hamas zijn ‘meer dan 5.000 raketten’ afgevuurd op Israël vanuit de Gazastrook.Beeld ANP / EPA

De islamistische organisatie Hamas heeft een ‘militaire operatie’ tegen Israël opgestart. Dat zegt Mohammed Deif, de militaire leider van de Palestijnse beweging. Vanuit de Gazastrook zijn zaterdagmorgen tientallen raketten afgevuurd op Israël, dat reservisten mobiliseert en zegt paraat te zijn voor oorlog.

en

Video wordt geladen...

Vanuit de Gazastrook, die door Hamas gecontroleerd wordt, zijn deze ochtend al tientallen raketten op Israël afgevuurd. Hamas spreekt van ‘Operatie al-Aqsa storm’, volgens Deif werden in totaal “meer dan vijfduizend raketten” afgeschoten. Daarbij zou volgens de Israëlische hulpdiensten een vrouw van zowat 60 jaar om het leven zijn gekomen in de buurt van de stad Gedera. Er raakten ook vijftien mensen gewond. Onder meer in de stad Tel Aviv werd een woning door een raket getroffen.

Getroffen woning in Tel Aviv.Beeld REUTERS

Volgens het Israëlische leger zijn ook verschillende gewapende Palestijnen vanuit de Gazastrook het Israëlische grondgebied binnengedrongen. De inwoners van de gebieden rond de Gazastrook worden opgeroepen om thuis te blijven. Het leger meldt de aanwezigheid van “terroristen”, maar zegt niet om hoeveel mensen het gaat. Het is niet duidelijk hoe de aanvallers de streng bewaakte grenzen van de Gazastrook hebben kunnen oversteken. Op sociale media circuleren wel beelden waarin deltavliegers te zien zijn.

Volgens persbureau Reuters hebben strijders van de paramilitaire groepering Islamitische Jihadbeweging zich bij de aanval van Hamas gevoegd. Dat is een groepering die gesteund wordt door Iran, maar ideologisch op veel punten niet ver van Hamas af staat. Zo wil Islamitische Jihad net als Hamas een volledig Palestijnse staat stichten.

Palestijnen vieren de verwoesting van een Israëlisch militair voertuig aan de Israëlische kant van de grens.Beeld REUTERS
Tientallen raketten zijn deze ochtend afgevuurd vanuit Gaza.Beeld AFP

In een reactie heeft de Israëlische minister van Defensie al de mobilisering van reservisten aangekondigd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had ook al meegedeeld dat hij een veiligheidsoverleg houden met vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie en het leger. Het Israëlische leger zegt paraat te zijn voor oorlog: “We zullen onszelf verdedigen”, klinkt het op X.

Twitter bericht wordt geladen...

De start van de operatie vindt plaats terwijl in Israël het joodse feest Simchat Thora wordt gevierd.

De grote aanval vanuit de Gazastrook komt als een verrassing. De voorbije dagen waren er wel opnieuw berichten over een achteruitgang van de situatie in de Palestijnse gebieden. Op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn sinds donderdag vier Palestijnen gedood bij eigen aanvallen of bij confrontaties met het leger. De militaire leider van Hamas zegt “een einde te willen maken aan de Israëlische misdaden”.

Puin na de raketaanvallen op Israëlische steden.Beeld REUTERS