Ontbijten met Jeremie Vaneeckhout (Groen): "Schaf de professionele diesel af en bespaar tot 300 miljoen voor begroting"

Een ontbijt, een politicus en een journalist: dat zijn de ingrediënten van het wekelijkse zaterdaginterview in "De ochtend" op Radio 1 van VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck met een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek. Een ontbijtgesprek over politiek, maar tegelijk ook "weg van de Wetstraat". Vandaag is Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout te gast. Een gesprek over de begroting, cruciale verkiezingen, het klimaat uiteraard en de portemonnee van de mensen.

De federale regering onderhandelt de komende dagen over de begroting van volgend jaar. Premier Alexander De Croo (Open VLD) en zijn ministers leggen de besparingen en investeringen van volgend jaar vast.

Groen legt, naast een hogere vliegtaks, ook de afschaffing van de "professionele diesel" op tafel. Sinds 2005 kan men onder bepaalde voorwaarden als transportbedrijf, busexploitant of taxidienst in aanmerking komen om de bijzondere accijnzen op diesel terug te vorderen. 

"Tot vandaag komen vrachtwagenchauffeurs met een belastingvoordeel tanken in België. Je geeft een fiscale prikkel aan het professioneel gebruik van diesel. Subsidies voor fossiele brandstoffen is in klimaattijden onverdedigbaar. Dat is tanken op kap van iedereen die belastingen betaalt. We willen minstens een afbouwscenario voor de professionele diesel, zodat de sector zich kan voorbereiden. Het is helder en een prioriteit", zegt Vaneeckhout. Volgens Groen zou de afschaffing 250 tot 300 miljoen euro opleveren.  

BEKIJK - Het volledige ontbijtgesprek met Jeremie Vaneeckhout (Groen):

Videospeler inladen...

Meest gelezen