Illustratiebeeld kleuterschool.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld kleuterschool. © Shutterstock

“We zien dat kinderen verkleefd zijn met hun ouders.” Meer en meer kinderen in het buitengewoon onderwijs: hoe komt dat?

Bij alle Vlaamse onderwijsnetten blijft het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs stijgen. Vooral de toename van het aantal kleuters in het buitengewoon onderwijs valt op. “Sommige kinderen hebben vaardigheden zoals samen spelen, samenwerken, delen en communiceren - die heel belangrijk zijn in de kleuterklas - niet onder de knie.” Wat is er aan de hand?

19 reacties

  • Axel Vantomme

    7 maanden geleden
    Ik ben vroeger nooit naar een kinderdagverblijf geweest. Als mijn ouders gingen werken was ik bij mijn grootouders. Ik heb in de kleuterklas geen probleem gehad met mijn sociale ontwikkeling. De klassen toen en ik spreek over 20 jaar geleden waren veel kleiner, nu te grote klassen. Wat ook in mijn voordeel heeft gespeeld is dat ik in mijn vroege jaren geborgenheid heb gekend. In de opvang leer je al vanaf dag 1 dat je moet vechten voor aandacht en speelgoed. Niet gezond als je het mij vraagt.
  • Linda van Leuven-Groesbeek

    7 maanden geleden
    Als naar de crèche gaan en zo vroeg mogelijk loskomen van de ouders een voorwaarde is voor normaal gedrag, dan klopt mogelijk onze definitie van "normaal" niet. (Kleine) kinderen zijn geen legbatterijkippen die je in grote getale ophokt en dan verwacht dat ze continu alles samen doen. Kinderen en ouders zouden juist méér tijd samen moeten doorbrengen, zodat ze een goede band voor het leven kunnen smeden en ouders hun kroost normen, waarden en vooral ook heel veel liefde kunnen meegeven.
  • Karine Roeland

    7 maanden geleden
    Als kinderen zo verkleefd zijn aan hun ouders, waarom zijn er dan zoveel crèches waar baby's vanaf 3 maand gedumpt worden? Sommige ouders werken speciaal niet op woensdag, maar dumpen hun kind wel in de opvang. Ouders verwachten steeds meer dat anderen hun kind opvoeden, zij willen enkel nog me-time.
  • Carin Desmet

    7 maanden geleden
    Omdat veel ouders hun kids tegenwoordig voor tv zetten of hun tablet in de hand stoppen om zelf op hun gemak te zijn. En nog erger worden zeg het al jaren internet smartphone en tablet de pest.
  • marlies Vandekerckhove

    7 maanden geleden
    Een kind met zorgen of niet de klassen zijn véél te groot. Elk kind heeft daar moeite mee. Ik zou wel eens willen zien wat het zou geven mochten we volwassenen met zoveel in zo een kleine ruimte plaatsen om een hele dag alles continu te delen, eten, leren, werken, toilet bezoeken enz..Dat met amper ondersteuning hoe kunnen wij verwachten dat een LK dit een hele dag vol kan houden en dat voelen die kinderen uiteraard ook.