© AP

Ruim 115 ‘fout behandelde’ lijken ontdekt bij begrafenisondernemer: “De stank was verschrikkelijk”

Return to Nature, een begrafenisonderneming die groene begrafenissen organiseert zonder balsemingchemicaliën, wordt volop onderzocht nadat er 115 lichamen gevonden zijn die niet op de juiste manier behandeld werden.

lto

Het waren omwonenden die aan de alarmbel trokken nadat ze een vieze geur roken dat van een gebouw van de begrafenisondernemer kwam. Er werd een huiszoeking gedaan waaruit bleek dat stoffelijke resten niet op de juiste manier bewaard werden. De Return to Nature begrafenisonderneming in Penrose, Colorado, voerde “groene” begrafenissen uit zonder balsemchemicaliën of metalen kisten.

Volgens de autoriteiten is er geen sprake van gezondheidsrisico’s voor het publiek. Maar er werd wel meteen actie ondernomen. Donderdag waren er vuilniszakken te zien voor de ingang van het gebouw. En volgens The Guardian hing er toen nog steeds een geur van bederf in de lucht.

Er stond ook een lijkwagen aan de achterkant van het gebouw op een parking die overwoekerd is door onkruid. Volgens de wet van Colorado zijn groene begrafenissen legaal, maar de wet schrijft voor dat elk lichaam dat niet binnen 24 uur begraven wordt, goed gekoeld moet worden.

Septische tank

Joyce Pavetti, 73 jaar, kan het uitvaartcentrum zien vanaf de stoep van haar huis en zei dat ze de afgelopen weken een vieze geur had opgevangen. “We namen aan dat het een dood dier was,” zei ze. Op woensdagavond zei Pavetti dat ze lichten van wetshandhavers rond het gebouw zag zwermen en wist dat er iets aan de hand was. Buurman Ron Alexander dacht dat de geur afkomstig was van een septische tank.

Het Return to Nature Funeral Home verzorgt begrafenissen van niet-gebalsemde lichamen in biologisch afbreekbare kisten, lijkwaden of “helemaal niets”, aldus de website. Het bedrijf biedt ook crematiediensten aan. “Geen balsemvloeistoffen, geen betonnen kelders. Zo natuurlijk mogelijk”, staat er op de website. Het bedrijf rekent vanaf $1.895 voor een “natuurlijke begrafenis”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer