Verhoogd toezicht in Antwerpse Joodse wijk na aanval op Israël: Michael Freilich uit “diepe bezorgdheid” over situatie

Antwerpen -

In Antwerpen volgt de politie de “onrustwekkende situatie” in Israël van nabij op en zal ze “alle maatregelen nemen die noodzakelijk zijn om de veiligheid van onze Joodse gemeenschap te verzekeren”. Dat laat burgemeester Bart De Wever (N-VA) weten via zijn woordvoerder. Er was sowieso al verhoogd politietoezicht in de Joodse wijk naar aanleiding van enkele feestdagen dit weekend.

blg red
Bron: BELGA

N-VA-Kamerlid Michael Freilich, zelf lid van de Antwerpse Joodse gemeenschap, uit intussen ook zijn “diepe bezorgdheid” over de situatie in ons land, “waar de spanningen elk moment kunnen escaleren”. Hij vraagt daarom dat de federale regering “een duidelijk signaal” geeft om de ongerustheid binnen de Joodse gemeenschap te adresseren.

“Sinds de terugtrekking van militaire eenheden uit onze straten in 2021, is de beveiliging rond Joodse instellingen significant gedaald, ondanks de beste inspanningen van lokale politiekorpsen”, zegt Freilich aan Belga. “Maar in een dergelijk gespannen klimaat is het nalaten van aanvullende veiligheidsmaatregelen onverantwoord.”

LEES OOK. Nog veel vragen na aanval van Hamas: hoe heeft Israël zich zo kunnen laten verrassen? En hoe geraakte Hamas voorbij de militaire omsingeling?

Kamerlid Freilich.© BELGA

De Wever lijkt het eens te zijn met zijn partijgenoot. “Er was vanwege de Joodse feesten dit weekend al verhoogd toezicht”, zegt zijn woordvoerder. “We volgen de onrustwekkende situatie in Israël van nabij op en zullen alle maatregelen nemen die noodzakelijk zijn om de veiligheid van onze Joodse gemeenschap te verzekeren.”

“We hebben altijd aangeklaagd dat de huidige federale regering de bovenlokale veiligheidsmaatregelen voor de tientallen gevoelige Joodse instellingen in Antwerpen zo eenzijdig en zonder meer heeft stopgezet”, gaat hij verder. “Wij hebben als stad sindsdien onze verantwoordelijkheid ten volle opgenomen door bijkomende inzet van de lokale politie, in goede samenwerking met de Joodse gemeenschap.”

Volg alle ontwikkelingen via onze liveblog.