“Ongeveer vijftig” Israëli’s ontvoerd, onder wie belangrijke legercommandant: “Genoeg gijzelaars om Israël te dwingen alle Palestijnse gevangenen vrij te laten”

Palestijnse militanten zouden bij hun verrassingsaanval zaterdag ook heel wat gijzelaars hebben ontvoerd naar Gaza. Volgens het Israëlische N12 zou Hamas ongeveer vijftig Israëliërs gegijzeld hebben.

jvh
Bron: N12, Al Jazeera

De gijzelaars zouden door gewapende strijders worden vastgehouden in Be’eri, een Israëlisch dorp in de buurt van de Gazastrook. Hamas zegt tegen nieuwszender Al Jazeera “een groot aantal gevangenen” te hebben, “onder wie hoge officieren”. Onder hen zou zich bijvoorbeeld Nimrod Aloni bevinden: de commandant van het zogeheten Dieptekorps, de eenheid die verantwoordelijk is voor lange-afstandsaanvallen in vijandelijk territorium.

Hamas bracht eerder een video naar buiten waarop drie krijgsgevangen te zien zijn. Ook een andere Palestijnse terreurgroep, Islamitische Jihad, zegt Israëliërs te hebben gegijzeld.

“Voorbereid op ergste scenario”

Hamas laat inmiddels weten voorbereid te zijn op het ergste scenario. “Alle scenario’s zijn mogelijk, en we zijn klaar voor een Israëlische landinvasie”, verklaarde Saleh al-Aruri in een interview aan Al Jazeera. Volgens de viceleider is de Palestijnse beweging verwikkeld in een strijd voor de vrijheid. “Dit is geen ‘hit and run’-operatie, we zijn een grootschalige veldslag gestart”, aldus al-Aruri, die eraan toevoegde te verwachten dat de gevechten zullen verder duren en dat het front zich nog zal uitbreiden.

“We hebben één groot doel: onze vrijheid en de vrijheid van onze heilige plaatsen”, klonk het. Volgens de Hamas-leider plande Israël een aanval op de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen “hebben recht op hun vrijheid”, aldus al-Aruri, en “we zullen blijven vechten tot we beloond worden met overwinning, vrijheid en onafhankelijkheid”.

Al-Aruri stelde ook dat Hamas sinds de start van de Palestijnse aanvallen al “genoeg Israëlische gijzelaars heeft genomen om Israël te dwingen alle Palestijnse gedetineerden in zijn gevangenissen vrij te laten”. “We hebben veel Israëlische soldaten kunnen doden en gevangennemen. En hoe langer de gevechten doorgaan, hoe hoger dat aantal zal zijn”, zei hij. Vervolgens richtte hij zich in een boodschap tot de Palestijnse gevangenen: “jullie vrijheid komt eraan. Wat we in handen hebben, zal jullie bevrijden”.

Israël bevestigt

Het Israëlisch leger heeft ook bevestigd dat Hamas Israëli’s in gijzeling heeft genomen. Volgens IDF-woordvoerder Daniel Hagari zijn er nog op zeker 22 locaties in het zuiden van Israël gevechten aan de gang, en zijn er gijzelingen in Be’eri en Ofakim. Hij zei verder ook dat “Israëlische soldaten zijn gedood tijdens gevechten”, maar over exacte cijfers spreekt hij zich niet uit.

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis heeft al laten weten dat het volgens het humanitair recht verboden is om “mensen te gijzelen of ermee te dreigen”. “Iedereen die wordt vastgehouden moet humaan en waardig worden behandeld, en dat geldt ook voor strijders”, aldus regionaal directeur voor het Midden-Oosten, Fabrizio Carboni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer