© AFP

Dodentol van aardbeving in Afghanistan loopt op tot ongeveer 2.000

In Afghanistan heeft de aardbeving van zaterdagochtend aan zowat tweeduizend mensen het leven gekost en voor enorme schade gezorgd. Dat schat de Afghaanse regering zondag. Het aantal gewonden is enorm hoog, verklaarde een verantwoordelijke van het Afghaanse ministerie voor Informatie en Cultuur. Intussen gaat de zoektocht naar slachtoffers verder.

lto
Bron: BELGA

De aardbeving met een kracht van 6,3 trof zaterdag de regio Herat, in het westen van Afghanistan, en veroorzaakte onder andere aardverschuivingen. De beving werd al snel gevolgd door enkele zware naschokken. Ook in buurland Iran waren de bevingen voelbaar.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werden in de provincie Herat, in minstens twaalf dorpen, meer dan zeshonderd huizen gedeeltelijk of volledig verwoest. Alles samen zouden zowat 4.200 mensen op een of andere manier door de beving zijn getroffen. Alleen al in het grootste ziekenhuis van de provinciehoofdstad Herat werden ongeveer tweehonderd doden en ongeveer zevenhonderd gewonden geteld, klinkt in medische kringen.

Afghanistan wordt regelmatig opgeschrikt door aardbevingen en vooral het Hindu Kush-gebergte is gevoelig voor zware schokken, omdat de Arabische, Indische en Euraziatische tektonische platen er samenkomen. Na decennia van conflicten zijn de meeste huizen er in slechte staat, waardoor de bevingen doorgaans ook voor heel wat schade zorgen.

Sinds de terugkeer aan de macht van de taliban in 2021 en de terugtrekking van internationale hulp die daarop volgde, is het land ook in de greep van een zware humanitaire crisis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER