Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Al meer dan 2.000 doden en 10.000 gewonden bij aardbeving in Afghanistan, zegt Afghaanse overheid 

Bij een zware aardbeving in het westen van Afghanistan zijn al zeker 2.000 doden gevallen. Dat zegt het Afghaanse ministerie van Rampenbeheer. Er zijn ook meer dan 10.000 gewonden.

Het westen van Afghanistan, nabij de grens met Iran, is gisteren opgeschrikt door een zware aardbeving met een kracht van 6,3. Er waren ook vier naschokken met magnitudes van 5,5, 4,7, 6,3 en 5,9.

Het epicentrum lag 40 kilometer ten noordwesten van Herat, de culturele hoofdstad van Afghanistan. Ook in buurland Iran waren de aardbevingen voelbaar. 

Dodental loopt op

Er zijn ondertussen al meer dan 2.000 mensen om het leven gekomen. Dat zegt de Afghaanse overheid. Er zijn ook meer dan 10.000 gewonden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werden in de provincie Herat, in minstens twaalf dorpen, 1.328 huizen verwoest. 

BEKIJK - Een klein kind wordt levend vanonder het puin gehaald:

Videospeler inladen...

"Helaas is het aantal slachtoffers erg hoog", zegt Bilal Karimi, een adjunct-woordvoerder van de talibanregering. "We wachten nog op de definitieve cijfers", vervolgt hij.

De zoek- en reddingsacties gaan nog altijd verder. Er zouden nog steeds mensen onder het puin liggen, al is de kans groot dat ze intussen zijn overleden, klinkt het. De woordvoerder riep de internationale gemeenschap ook op om hulp te sturen.

De regio, waar de Arabische, Indische en Euraziatische tektonische platen samenkomen, kampt wel vaker met zware bevingen. In de zomer van 2022 kwamen bij een enorme aardbeving in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan nog meer dan duizend mensen om.

BEKIJK - De schade is groot:

Videospeler inladen...

Meest gelezen