Op de E313 in Lummen werd in de nacht van zaterdag op zondag een everzwijn doodgereden.© Belga/Koen Luts

Everzwijn doodgereden op E313 in Lummen

Lummen -

Om iets over 1 uur in de nacht van zaterdag op zondag werd een everzwijn aangereden op de E313 in Lummen. Het dier overleefde de klap niet en werd opgehaald door de Hamse Sleepdienst. Het kadaver zal worden vernietigd.

Lummen bleef tot nu toe zo goed als ‘everzwijnenvrij’ omdat het Albertkanaal voor een natuurlijke barrière zorgt. In de nacht van zondag op maandag raakten twee voertuigen die op de E313 richting Klaverblad reden beschadigd nadat ze een everzwijn hadden aangereden. Het dier overleefde de klap niet. Het ongeval gebeurde ter hoogte van kilometerpaal 60, tussen de twee bruggen van Gestel. De Hamse Sleepdienst werd opgeroepen en zij hebben het kadaver meegenomen. Het afvalverwerkend bedrijf Indaver zal het vernietigen. Het is allicht het eerste everzwijn dat doodgereden werd in Lummen.

In Lummen zitten al jaren everzwijnen aan de oostzijde van het Albertkanaal rond de voormalige kolenhaven. Slechts op een heel beperkt stukje van de gemeente dus. Vlakbij de insteekhaven werd begin september nog drie hectare maïs vernield van de Lummense landbouwer Luc Jans. De schade liep op tot duizenden euro’s. Vreemd genoeg werd er toen ook gemeld dat er twee grote evers en zes biggen aan de Schulensebaan zaten, dus aan de overzijde van het kanaal. Sporenonderzoek leverde toen blijkbaar niets op. In 2015 waren enkele everzwijnen er ook in geslaagd om het Albertkanaal over te steken en ze hadden toen schade aangericht in een maïsveld op amper 20 meter van het Klaverblad. Acht jaar geleden kon amateurfotograaf Maurice Ooms uit Herk-de-Stad aan de Schulensebaan zelfs een volwassen dier fotograferen. Die dieren werden toen door jagers doodgeschoten en nadien werden aan de westzijde van het Albertkanaal geen everzwijnen meer gespot. Tot nu dus. (Koen Luts)

Acht jaar geleden kon amateurfotograaf Maurice Ooms uit Herk-de-Stad aan de Schulensebaan zelfs een volwassen dier fotograferen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer