Conner Rousseau na interne kritiek: "Zolang ik voel dat overgrote meerderheid van partij mij steunt, doe ik voort"

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zal zijn "leven niet laten herleiden tot één fout moment". Dat heeft hij gezegd in "De zevende dag". Politieke tegenstanders, maar ook de Jongsocialisten hadden heel wat kritiek op Rousseau na zijn "foute uitspraken" over de Roma-gemeenschap, maar de voorzitter voelt ook nog heel wat steun. "En zolang ik voel dat de overgrote meerderheid van de partij me steunt, doe ik voort."

Waarover gaat dit?  

Afgelopen donderdag heeft Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zich verontschuldigd voor "foute uitspraken" - zoals hij ze zelf noemt - begin september tijdens de Vredefeesten in Sint-Niklaas.

Rousseau was naar eigen zeggen dronken toen hij in gesprek met enkele politieagenten zou geïnsinueerd hebben dat de politie ten opzichte van de Roma-gemeenschap beter af en toe "de wapenstok zou gebruiken om respect af te dwingen". "Ik heb dat niet letterlijk gezegd, maar het komt er wel op neer", geeft hij toe.

Het parket en gelijkekansencentrum Unia onderzoeken of de exacte uitspraken strafbaar of racistisch zouden geweest zijn. Volgende week woensdag heeft Rousseau een afspraak met vertegenwoordigers van de Roma-gemeenschap in Sint-Niklaas om ook persoonlijk aan hen zijn excuses aan te bieden. 

De Jongsocialisten van Brussel waren duidelijk na de excuses van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau over zijn "foute uitspraken" over de Roma-gemeenschap. "Wij willen niet blijven wegkijken en een aftreden lijkt ons op zijn plaats", luidt de boodschap. Eerder hadden ook de afdeling van Gent en de nationale tak harde kritiek laten optekenen.

Maar een ontslag is niet aan de orde, zegt Rousseau in "De zevende dag". Hij erkent nogmaals dat hij een grote fout heeft gemaakt, en benadrukt dat dronkenschap daarvoor geen excuus mag zijn, maar hij is ook van mening dat "zijn leven niet tot één fout moment mag herleid worden".

Ze mogen kwaad zijn, want ik ben zelf ook heel kwaad
Conner Rousseau, voorzitter Vooruit

Het zijn enkelingen - "niet meer dan twintig jongeren" - die zijn ontslag vragen, luidt het oordeel. En hij begrijpt hun "emotionele reactie" ook. "In een mail die ik naar de partijleden, parlementsleden en de afdelingen van de jongerenpartij heb gestuurd, schrijf ik dat ze mogen kwaad zijn, want ik ben zelf ook heel kwaad op mezelf."

"Ook in het partijbureau dat we hebben gehad, waren heel wat mensen kwaad", gaat hij verder. "Maar ze blijven me steunen, omdat ze weten waarvoor ik écht sta. Ik zal de komende dagen en weken heel wat gesprekken voeren en zolang ik het gevoel heb dat de overgrote meerderheid van de partij me steunt, blijf ik voortdoen."

BEKIJK - "Zelfs na deze domme fout voel ik nog heel wat steun":

Videospeler inladen...

De uitspraak dat "niet meer dan 20" jongeren om zijn ontslag vragen, valt niet in goede aarde bij de Jongsocialisten. In een mail aan het partijbureau waarover HLN.be bericht laat de Raad van Bestuur van Jongsocialisten weten dat ze tot nader order niet meer deelnemen aan dat partijbureau. "Daar onze relevantie door de voorzitter op de nationale tv werd gereduceerd tot "zeker niet meer dan 20 man" zijn wij van mening dat ons engagement en vrije tijd beter gespendeerd kan worden", klinkt het

Voorzitter Oskar Seuntjens wil hierover geen extra commentaar kwijt. Het gaat om een "mail voor intern gebruik", laat hij weten. 

Burgemeester van Sint-Niklaas? "Ambitie blijft overeind"

Rousseau heeft ook nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij ooit burgemeester van Sint-Niklaas zou willen worden. "Die ambitie heeft een deuk gehad, maar die blijft overeind", zegt hij daarover. "Veel mensen in Sint-Niklaas waren initieel kwaad, maar ik voel ook daar nog veel steun."

Maar zou Rousseau wel kunnen functioneren als baas van een politiekorps dat blijkbaar zelf informatie uit het pv gelekt heeft naar de pers? "Het is niet omdat een of twee mensen het beroepsgeheim schenden dat er een probleem is met het hele korps", zegt hij daarover. De Vooruit-voorzitter merkt wel op dat de zaken die gelekt werden, zeer selectief waren.

"Uit de pv en uit de beelden blijkt bijvoorbeeld ook dat ik heb gezegd dat ik als burgemeester van Sint-Niklaas racisten uit een politiekorps zou laten zetten, moesten die er zijn. En dat ik heb gezegd dat er meer respect moet zijn voor de politie en dat er meer moet geïnvesteerd worden in het korps van Sint-Niklaas, omdat ze daar onderbemand zijn."

BEKIJK - Het volledige gesprek met Conner Rousseau in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen