Direct naar artikelinhoud
UpdateAardbevingen Afghanistan

Bijna 2.500 doden in Afghanistan door aardbevingen

Bijna 2.500 doden in Afghanistan door aardbevingen
Beeld ANP / EPA

In Afghanistan is het dodental na de zware aardbevingen van zaterdag opgelopen tot 2.445, meldt het ministerie van Rampen. Gevreesd wordt dat het aantal dodelijke slachtoffers blijft stijgen. Reddingswerkers en vrijwilligers zoeken ook zondag naar overlevenden onder het puin.

en

Het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 6.3 lag 30 kilometer ten noordwesten van provinciehoofdstad Herat, de op een na grootste stad van Afghanistan. De beving werd al snel gevolgd door enkele zware naschokken, waaronder een andere beving met magnitude 6,3 een half uur later.

Meer dan een dozijn dorpen zouden grotendeels verwoest zijn. Volgens Tolonews zouden er ook meer dan 2.000 mensen gewond zijn geraakt.

De Afghaanse Rode Halve Maan is in het aardbevingsgebied om hulp te verlenen aan gewonden en zet ook tenten neer zodat mensen tijdelijk onderdak hebben. Daarnaast brengt de hulporganisatie voedsel, water, dekens en andere benodigdheden naar het noordwesten van Afghanistan.

Bijna 2.500 doden in Afghanistan door aardbevingen
Beeld AP

Hulp

De Afghaanse autoriteiten vragen de internationale gemeenschap om hulp. De gezondheidszorg in het land worstelt met bezuinigingen sinds de Taliban twee jaar geleden aan de macht kwam en de internationale hulp, waar de zorg grotendeels afhankelijk van was, werd stopgezet. De bevolking kan volgens hulporganisaties nauwelijks meer terecht bij ziekenhuizen.

Afghanistan wordt regelmatig opgeschrikt door aardbevingen en vooral het Hindu Kush-gebergte is gevoelig voor zware schokken, omdat de Arabische, Indische en Euraziatische tektonische platen er samenkomen. Na decennia van conflicten zijn de meeste huizen er in slechte staat, waardoor de bevingen doorgaans voor heel wat schade zorgen.

Vorig jaar kwamen nog meer dan duizend mensen om het leven bij een verwoestende aardbeving.

Hulp
Beeld AP
Hulp
Beeld AP