Gemaskerde mannen in militaire uniformen in Glabbeek: Internationale Tsjetsjeense oppositie houdt bijeenkomst, staatsveiligheid ongerust 

Inwoners uit Glabbeek belden gisterenmiddag naar de politie omdat ze gemaskerde mannen in uniformen aan het gemeenschapshuis Glazuur zagen. Het ging blijkbaar om een internationale samenkomst van oppositieleden uit Tsjetsjenië. Glabbeek heeft daarop voorwaarden opgelegd: gedaan om 19 uur en geen zichtbare gemaskerde en gewapende beveiliging. Uiteindelijk is alles rustig verlopen.

Aan de Glazuur in Glabbeek liepen gisteren verschillende gemaskerde mannen in uniformen rond. De burgemeester, de korpschef en enkele agenten gingen ter plaatse om de situatie te bespreken. 

“Het evenement is blijkbaar een internationale samenkomst van oppositieleden uit Tsjetsjenië”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). “We hebben duidelijk gemaakt dat zulke bijeenkomsten uitgebreide beveiliging met genre privé-milities in uniformen en gemaskerd op het openbaar domein niet zomaar kunnen. Er was geen aanvraag bij de gemeente gebeurd wat verplicht is voor zulke evenementen en er waren geen afspraken met de politie of de overheid gemaakt.”

De gemeente legde daarom enkele voorwaarden op. “Het evenement moest voor 19 uur eindigen”, zegt Reekmans. “Daarnaast mochten de veiligheidsmensen niet buiten rondlopen met maskers. Mocht de situatie uit de hand lopen, hadden we het evenement onmiddellijk kunnen stilleggen. Alles is volgens de gemaakte afspraken verlopen."

Staatsveiligheid kwam pas laat in actie

Achteraf kwam toch nog onrustwekkend nieuws binnen. “Meerdere personen van de organisatie en de beveiliging zijn bekend bij de staatsveiligheid. Met een politievoertuig met mobiele Anpr-camera's hebben we de mensen van staatsveiligheid zo veel mogelijk geholpen.” zegt Reekmans. “Ik heb met de mensen van het gemeenschapshuis rond tafel gezeten. Voortaan zullen ze boekingen beter controleren, en de gemeente onmiddellijk op de hoogte brengen bij zulke evenementen, al kwam deze aanvraag wel uit onze eigen gemeente. We willen weten om welk soort evenement het gaat. ”

Hoort niet thuis in Glabbeek

Stel dat er een nieuwe aanvraag komt voor een soortgelijk evenement dan wil burgemeester Reekmans het advies van politie, OCAD en staatsveiligheid afwachten. "Blijkbaar werd alles georganiseerd door een Tsjetsjeense Duitser en worden ze bijna nergens toegelaten, daarom hadden ze het hier via een lokale gewone 'vergadering' aanvraag gedaan. Ik denk niet dat het aan een landelijke gemeente met klein politiekorps is als Glabbeek om zoiets toe te laten. Onlangs hadden we een Iraaks trouwfeest met nachtelijk luide autostoet of zelfs eens een huwelijksstoet waarbij met revolvers in de lucht werd geschoten, ook dat keur ik af."

Meest gelezen