Liam Everts.© @fullspectrum.media

Belgen eindigen vijfde in Naties, Frankrijk oppermachtig voor eigen volk

België eindigde - net als vorig jaar - vijfde in de Motorcross der Naties. Geerts, Coenen en Everts (de enige op niveau) kwamen op geen enkel moment in aanmerking voor het podium. Thuisland Frankrijk (Febvre, Renaux en Vialle) ging voor de zevende keer met de titel aan de haal.

Van onze verslaggever Jürgen Schrooten in Ernée

MXGP+MX2

Johan Boonen stuurde Geerts in de eerste reeks als eerste Belg naar het starthek. Maar de superstart, waarop de bondscoach hoopte, kwam er niet. Integendeel. Geerts zat midden in het 40-koppige peloton verscholen, terwijl Coenen nog een eind verder zat. Jago was na één ronde al opgerukt naar de elfde plek, maar dan stokte zijn remonte - normaal één van zijn sterke wapens - vreemd genoeg. Meer dan een negende plek zat er niet in. Coenen geraakte ook niet in zijn normale ritme en bleef steken op de 19de plaats. Tegenvallende resultaten, waardoor België na de eerste reeks pas op de zevende plaats staat. Het podium lijkt ver weg...

Vooraan was het wel genieten geblazen. Prado en Febvre serveerden de 65.000 fans van begin tot einde een spektakelstuk. Met Febvre uiteindelijk als winnaar. Met ook nog Vialle op P8 leidt Frankrijk de dans. Ook straf: de inhaalrace van Jett Lawrence. De Australiër rukte van helemaal achteraan in het pak op naar de zesde plaats.

Eerste reeks (MXGP+MX2): 1. Febvre (Fra), 2. Prado (Spa), 3. Roczen (Dui), 4. Seewer (Zwi), 5. Plessinger (VSt),... 9. Geerts, 19. Coenen.

Lucas Coenen.© @fullspectrum.media

MX2+Open

Liam Everts - die debuteerde op de 350 - zat er meteen goed bij in de start en nestelde zich in het zog van Fernandez en Renaux. Coenen had minder geluk. De Overijsenaar kon geen kant op toen vlak voor hem een aantal rijders onderuitgingen in de eerste bocht. Lucas moest dus beginnen jagen. En dat lukte aardig (van 28 naar 17), totdat hij zelf in de fout ging. Meer dan een 19de plaats zat er niet meer in. En Everts? Die speelde vooraan mooi mee. Hij zag Vialle wel voorbijkomen, maar bleef - door een val van Fernandez - op plek drie. Adamo - wereldkampioen MX2 - zette in de slotfase enorm veel druk, maar Everts weigerde te buigen en finishte knap derde.

De Fransen maakten er doodleuk een 1+2 van en lijken met twee vingers in de neus op de titel af te steven. België schoof dankzij het goede resultaat van Everts één plaatsje op, maar heeft - met nog maar één reeks te gaan (MXGP-Open, Geerts-Everts) een klein mirakel nodig om nog op het podium te geraken.

Tweede reeks: 1. Renaux (Fra), 2. Vialle (Fra), 3. Everts, 4. Adamo (Ita), 5. H. Lawrence (Aus),... 19. Coenen.

MXGP+Open

Het waterkansje op het podium was snel verdwenen. Everts (15de, schakelfout) en Geerts (30ste, langs achter aangetikt en val) misten hun start compleet. Een ongeluk komt nooit alleen: door die val stond Jago’s stuur en koppelingshendel krom waardoor hij in de eerste ronde nog twee keer tegen de grond ging. Het was wel bewonderenswaardig hoe de twee bleven vechten. Liam kon nog opschuiven naar de tiende plaats, Jago naar plek veertien. Nog net genoeg om met België in de top 5 te eindigen.

Geen derde reekszege voor Frankrijk, maar Les Bleus gingen wel dik verdiend met de titel aan de haal. De zevende al voor onze zuiderburen. Australië pakte zilver, Italië - waar Bonacorsi in extremis Guadagnini moest vervangen - ging knap met brons aan de haal.

Derde reeks: 1. J. Lawrence (Aus), 2. Roczen (Dui), 3. Renaux (Fra), 4. Prado (Spa), 5. Gajser (Slo),... 10. Everts, 14. Geerts. Eindstand: 1. Frankrijk 14, 2. Australië 34, 3. Italië 43, 4. Duitsland 47, 5. België 55.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer