Luc Weyens

Imker uit Diest verwijdert ‘eerste en enige’ nest Aziatische hoornaars in Hongarije

Imker Nicky Torbeyns uit Diest is samen met twee Nederlandse imkers een nest Aziatische hoornaars gaan verdelgen. Het zou om het enige nest in Hongarije tot nu toe gaan. Dat nest was vermoedelijk gevormd door een hoornaar die met een vrachtwagen mee over de grens is gekomen. 

Het nest exotische hoornaars verdelgen was heel belangrijk, omdat in het grensgebied van Hongarije met Oostenrijk heel veel mensen leven van honing uit de imkerij. Aziatische hoornaars vormen een grote bedreiging voor bijen.

Om het nest te vinden gebruikten de drie mannen zendertjes. "Op imkerstanden in de buurt van het nest vingen we Aziatische hoornaars, die daar rondvlogen. De Aziatische hoornaars kregen een minuscuul zendertje aangebonden. Zo konden we de weg naar het nest volgen. Dat bleek tussen twee imkerstanden te zijn met enkele honderden meters tussen."

Luc Weyens

De Hongaarse bijenbond wilde het nest voor educatief gebruik bewaren. Daarom hebben we de hoornaars rond het nest opgezogen en daarna het nest uit de boom gehaald. Dat werd een nacht in de diepvrieskast gestoken om alle leven binnenin te doden. De mannetjes zaten er nog in, maar de koninginnen moesten nog geboren worden. Uit een nest kunnen vanaf half oktober 50 tot 500 koninginnen komen, waarvan 40 procent het volgende seizoen aan een nieuw nest begint. Die stap hebben we dus voorkomen.”

Luc Weyens

Meest gelezen