© atv

Antwerp speelt met Eupen: Great Old moet niet eens efficiënt zijn om punt te zetten achter reeks brilscores in de competitie

Antwerp heeft tegen KAS Eupen met sprekend gemak afgerekend met het reeksje brilscores in de competitie. Een snelle 0-1 -de eerste geïncasseerde veldgoal van Antwerp- werd al snel omgebogen in een verdiende voorsprong. De 4-1, onder regie van een sterke Arthur Vermeeren, was niet eens overdreven.

Hannes Van Gael

LEES OOK. ONS OORDEEL. Vermeeren antwoordt met de voeten na niet-selectie Rode Duivels

Mark van Bommel behield het vertrouwen in de jongens die een quasi perfecte eerste helft hadden gespeeld tegen Shakhtar Donetsk, maar het na rust nog uit handen gaven. Geen wissels dus bij de thuisploeg en ook bezoekende coach Kohfeldt, in 2021 de opvolger van Van Bommel bij Wolfsburg, koos voor dezelfde spelers die met 1-3 van Anderlecht hadden verloren.

Wie een studieronde had verwacht tussen deze twee ploegen die hun laatste drie competitiematchen niet konden winnen, was eraan voor de moeite. Ter opfrissing: Antwerp behaalde drie brilscores op rij, Eupen pakte 0 op 12. Het was Janssen die voor de eerste doelpoging zorgde, maar de Nederlander mikte hoog over. Alderweirelds kopbal was wel gekadreerd, maar doelman Slonina pakte uit met een ultieme reflex.

Eerste veldgoal tegen voor RAFC

De thuisploeg domineerde, maar de Panda’s hoefden maar één keer in de buurt van Butez te komen om de netten te doen trillen. Wijndal en Keita lieten zich te makkelijk aftroeven, waarna Nuhu met een droge knal de score opende. Twee statistiekjes konden de vuilbak in: de 0-0-reeks van de Great Old en de eerste geïncasseerde veldgoal van Antwerp in deze competitie. Daar hebben we dus tien (!) speeldagen op moeten wachten.

© BELGA

De landskampioen liet zich niet uit zijn lood slaan door die opdoffer. Nog geen drie minuten later was de score alweer in evenwicht. Eupen-doelman Slonina kon een kopbal van Janssen nog net uit zijn doel weren, maar klopte het leer tegen Vermeeren, die simpel kon binnenlopen. Zijn tweede goal voor het Stamnummer 1.

VAR corrigeert lijnrechter (bis)

Op twee lange VAR-interventies na verveelde de partij geen seconde. Antwerp domineerde en had het merendeel van de kansen, terwijl Eupen uitpakte met enkele scherpe tegenprikjes. Finnbogason kwam een teentje tekort voor de 1-2 en even later zorgden Vermeeren en Balikwisha voor een kopie van de 2-0 tegen Shakhtar. De middenvelder met het afgemeten balletje tussendoor, de flankaanvaller met de goede loopactie en ditto afwerking. De lijnrechter had er -verkeerdelijk, zo bleek achteraf- buitenspel in gezien, maar de VAR zette het recht.

Dat gebeurde in de tweede helft opnieuw. Vermeeren stak Ekkelenkamp -randje onside- diep en die dwong Paeshuyse tot een eigen doelpunt. Opnieuw moest de VAR voor gerechtigheid zorgen.

© BELGA

Na een dik uur stond die verlossende 3-1 op het scorebord, maar die had ook al vroeger kunnen vallen. Het vizier van Muja en Janssen -die overigens een erg aanwezige partij speelde- stond niet goed afgesteld. Ook na de 3-1 bleven nog enkele kansen voor de thuisploeg onbenut. Maar de zege, die kwam nooit in gevaar. De schaarse tegenprikken van de Oostkantonners in de eerste helft, waren na rust onbestaande. RAFC hield de boel niet eens gesloten. Het spel speelde zich bijna voortdurend af op de helft van de bezoekers, dus de 4-1 van Muja -vanop 1 meter- was een logisch gevolg.

Door de driepunter zet de Great Old een punt achter twee hectische weken, met daarin drie brilscores, een penaltysyndroom en twee nederlagen in de Champions League, waarvan één erg vermijdbare. De interlandbreak is voor enkele niet-internationals dan ook bijzonder welgekomen na de drukke veertiendaagse. In het klassement behouden Mark van Bommel en de zijnen voeling met de top.

© BELGA