Kelvin Kiptum op de marathon in Londen© Getty Images

Kelvin Kiptum slaat wereldrecord aan diggelen in marathon van Chicago, Sifan Hassan geraakt er net niet aan

Kelvin Kiptum heeft zondag op de marathon van Chicago een nieuw wereldrecord gelopen. De 23-jarige Keniaan liep de 42 kilometer in 2 uur en 36 seconden, 34 seconden sneller dan het vorige record van zijn landgenoot Eliud Kipchoge in september vorig jaar in Berlijn.

Marnix Taes

Kiptum vormde in Chicago tijdens de eerste fase van de marathon de kopgroep met zijn landgenoot Daniel Mateiko. In de laatste tien kilometer plaatste Kiptum een versnelling, waarop Mateiko geen antwoord meer had. Zijn landgenoot stortte in en moest zelfs de tweede en de derde plek aan Benson Kipruto (2:04:02) en Bashir Abdi (2:04:32) laten, die ondanks een knappe tijd zijn Europees record niet kon verbeteren.

Kiptum liep zondag pas zijn derde marathon uit zijn carrière. Zijn debuut maakte hij vorig jaar in Valencia en klokte hij meteen een toptijd: 2:01:53. In april deed hij met een tijd van 2:01:25 al een kleine halve minuut beter. Met het nieuwe wereldrecord is de Keniaan de eerste atleet die drie keer onder de twee uur en twee minuten loopt.

Bij de vrouwen ging Sifan Hassan met de zege aan de haal. De Nederlandse lag lang op koers om het wereldrecord van de Ethiopische Tigst Assefa te verbreken. Samen met de Keniaanse Ruth Chepngetich liep ze na tien kilometer al op kop en leek ze onder het huidige record van 2:11:53 te lopen.

De Nederlandse ging voorbij halfweg in de aanval en ze vergrootte stelselmatig haar voorsprong op de Keniaanse. Haar tijd van 2:13:44 bleek echter een kleine twee minuten te traag om het nieuwe wereldrecord op haar naam te schrijven, maar was wel goed voor de tweede tijd ooit gelopen door een vrouw op de marathon. Assefa liep haar record pas twee weken geleden op de marathon in Berlijn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer