Direct naar artikelinhoud
AchtergrondConflict Israël-Palestina

De grootste vrees in Gaza is die voor een Israëlische invasie

Een geblinddoekte Palestijnse arrestant spreekt tegen een lid van een Israëlische veiligheidsdienst in de buurt van de Israëlische stad Ashkelon, niet ver van de grens met Gaza.Beeld AFP

Bombardementen zijn het Israëlische antwoord op de aanval vanuit de Gazastrook. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de burgers in Gaza aangeraden ‘een veilig heenkomen’ te zoeken omdat er zware represailles komen. Maar waar moet je heen in een afgegrendeld, dichtbevolkt stukje land?

Netanyahu sprak zaterdag na de overrompelende aanval door Hamas dreigende taal. Israël was in oorlog, zei hij, en het zou keihard terugslaan. Israël zou de kleine Gazastrook wegvagen, en veranderen in een “onbewoond eiland”. Israël nam wraak op de Palestijnse aanval door gebouwen, tunnels en woonhuizen in Gaza te bombarderen, en lijkt daar voorlopig niet mee op te houden.

Palestijnen kunnen de bommen moeilijk ontlopen, want ze kunnen de Gazastrook niet uit, zelfs als ze zouden willen. Het stukje land aan de Middellandse Zeekust is door een Israëlische blokkade al zestien jaar van de buitenwereld afgesloten. Vooral de bewoners van het dichtbevolkte Gaza-Stad hebben weinig andere keus dan zoveel mogelijk uit de buurt van Hamas-gebouwen en -kantoren te blijven. Verder kunnen ze alleen maar hopen.

Tot nu toe zijn in Gaza meer dan 370 mensen omgekomen, aldus het Palestijnse gezondheidsministerie. Meer dan 2.200 mensen raakten gewond.

Gierende vliegtuigen

Al Jazeera publiceerde dit weekeinde een gesprek met een journalist die met zijn familie – ouders, een zus, zijn echtgenote en een zoontje van twee – in een schemerige kamer in zijn eigen huis zit, hopend dat ze daar veilig zullen zijn. Hij beschrijft hoe de vloer schudt, en hoe ze luisteren naar het gegier van de Israëlische vliegtuigen, de explosies van de bommen, het geschreeuw op straat, en naar de radio die melding maakt van instortende gebouwen – “Ik hou me groot, maar van binnen ben ik diep bezorgd dat wij elk moment, élk moment, zelf het doelwit kunnen zijn”.

De grootste vrees in Gaza is die voor een Israëlische invasie van de Gazastrook. Dat wordt “de tweede stap”, van Israëls reactie, na de bombardementen van dit weekeinde, zegt Yonah Jeremy Bob, militair analist voor The Jerusalem Post tegen Al Jazeera. Hij voorspelt dat de komende invasie van Gaza “groter zal worden dan de invasie van 2014, toen Israël 80.000 reservisten opriep. Binnen een dag of twee zal Israël een enorme legermacht op de been hebben die in staat zal zijn de strijdkrachten van Hamas weg te vagen”, aldus Bob.

Ook uit het buitenland zouden duizenden reservisten op weg zijn naar Tel Aviv. AP meldt dat vanuit Athene extra vluchten naar Israël gaan met in totaal 5.000 reservisten. Ook uit andere landen zouden reserve-militairen zich naar Israël willen haasten, maar op veel plaatsen werd hun reis belemmerd doordat ook veel vluchten – in verband met de oorlog – zijn afgelast. CNN meldde dat zaterdag 16 procent van de vluchten naar Israël niet doorging en dat 23 procent van de vluchten was vertraagd.

Elk huis een doelwit

De vrees voor een aanstaande invasie is er in Gaza niet minder om. Palestijnen die in de buurt van de grens woonden zijn uit vrees voor dat verwachte grondoffensief al weggetrokken. Ver kunnen ze niet gaan. De Gazastrook is maar 40 kilometer lang en 10 kilometer breed, en bij een grootschalig Israëlisch offensief kan elk huis een doelwit worden.

Ook aan Israëlische kant van de grens zijn zondag bewoners geëvacueerd om ruimte te maken voor een offensief. Duizenden bewoners van in totaal 25 nederzettingen hebben zondag volgens The Times of Israel 24 uur de tijd gekregen om te vertrekken. Daarna zou het Israëlische leger de handen vrij hebben met “stap twee” te beginnen, en de Gazastrook binnen te trekken.

In de grensstreek werd zondag volgens een woordvoerder van het Israëlische leger nog op acht plaatsen zwaar gevochten. Palestijnse strijders zouden zich met gijzelaars hebben verschanst. De Palestijnen drongen zaterdag op 29 plaatsen door het hek heen dat de grens van de Gazastrook en Israël vormt. Vervolgens trokken ze schietend door Israëlische dorpen en stadjes, waarbij zeker zeshonderd Israëliërs werden gedood. Volgens het leger zijn ook “honderden Palestijnen” bij die gevechten gedood.

Gevangenenruil

Een onbekend aantal Israëliërs werd ontvoerd en naar de Gazastrook gebracht. Volgens een woordvoerder van Hamas zijn de Israëliërs ondergebracht op “veilige plaatsen” in Gaza, waaronder tunnels. Hamas zou ze willen ruilen tegen Palestijnen die in Israëlische gevangenissen zitten. Saleh al-Arouri, een van de Hamas-leiders in Gaza, zegt tegen Al Jazeera dat ze voldoende gijzelaars hebben om alle Palestijnse gevangenen vrij te krijgen. “Tegen onze gevangenen zeg ik: jullie vrijheid komt snel dichterbij. Wat we nu hebben, zal jullie bevrijden.”