AFP or licensors

Regeringspartijen uit regering-Scholz verliezen deelstaatverkiezingen in Beieren en Hessen

In Duitsland hebben de paars-groene regeringspartijen van de regering in Berlijn de deelstaatverkiezingen in Beieren en Hessen verloren. De radicaal-rechtse Alternative für Deutschland (AfD) en het rechts-populistische Freie Wähler zijn de winnaars van de stembusslag. De christendemocraten blijven de grootste politieke formatie in beide deelstaten. Dat blijkt uit de eerste prognoses van de Duitse openbare televisie.

In Beieren zou de christendemocratische CSU van deelstaatpremier Markus Söder lichtjes achteruitgaan, maar met 36,5 procent toch de grootste blijven. De Groenen, de sociaaldemocratische SPD en de liberale FDP lijden een nederlaag: de drie partijen van de regeringscoalitie van kanselier Olaf Scholz verliezen. De liberale FDP zou in Beieren zelfs de kiesdrempel van 5 procent niet meer halen.

De rechts-radicale AfD boekt forse winst en zou de op één na grootste partij worden in Beieren. Ook de conservatieve populisten van de Freie Wähler zouden er flink op vooruit gaan.  

In Hessen boekt de christendemocratische CDU van deelstaatpremier Boris Rhein een zege. De CDU zou met 34,5 ruime de grootste blijven in Hessen. Ook hier staan de SPD, de Groenen en de FDP op verlies. De FDP schommelt rond de 5 procent en dreigt te verdwijnen uit het deelstaatparlement. De AfD staat op winst en zou de op een grootste formatie van Hessen worden.

Meest gelezen