Lamine Yamal met zijn eerste voor Barcelona© REUTERS

16-jarig toptalent Lamine Yamal maakt z’n eerste doelpunt voor Barça en is zo jongste doelpuntenmaker aller tijden in La Liga

Het zat er al een tijdje aan te komen en het is nu ook gebeurd: de 16-jarige Lamine Yamal heeft z’n eerste doelpunt voor FC Barcelona gemaakt. In de wedstrijd tegen Granada legde het toptalent net voor de rust de 2-1 in doel. Hij wordt daarmee de jongste doelpuntenmaker aller tijden in La Liga.

Maxime Caeyman

Wat deed u toen u 16 jaar en 87 dagen was? Huiswerk maken of met vrienden voetballen, vermoeden we. Voor Lamine Yamal is de realiteit iets anders. Het supertalent van Barcelona maakte zondagavond tegen Granada z’n eerste doelpunt voor Barcelona en is daarmee de jongste doelpuntenmaker aller tijden in La Liga. João Félix kreeg met wat geluk de bal bij Yamal, die de bal in een open doel maar binnen te lopen had en zo de aansluitingstreffer maakte. Hij neemt het record af van de Kameroener Fabrice Olinga, die 16 jaar, drie maanden en 6 dagen oud was toen hij voor Malaga de 1-0 maakte tegen Celta de Vigo. Begin september scoorde hij bij z’n debuut voor de Spaanse nationale ploeg tegen Georgië, wat hem tot jongste doelpuntenmaker bij de Spaanse nationale ploeg maakte.

Voor Barça begon de wedstrijd overigens dramatisch. Na zestien (!) seconden kwam het al op achterstand na een doelpunt van Bryan Zaragoza Martínez. Diezelfde Martínez verdubbelde na 29 minuten de voorsprong. Bij Barça viel Jules Koundé ook nog eens uit. Gelukkig kon Yamal in de toegevoegde tijd van de eerste helft dus de 2-1 maken en vier minuten voor tijd tikte Sergi Roberto, ondanks hevig protest van Granada, de gelijkmaker binnen. Opnieuw aan de overkant kreeg Martínez een uitgelezen kans om zijn hattrick te voltooien, maar de 22-jarige Spanjaard vlamde op de paal. In de absolute slotfase kopte Félix de 2-3 tegen de netten, maar de scheidsrechter keurde de goal af door buitenspel van collega-aanvaller Ferran Torres.