Hein Vanhaezebrouck trekt aan de alarmbel na afgekeurde goal tegen Genk: “We moeten geld spenderen als we willen meedoen met de groten”

Een gelijkspel tegen Genk na een leuke topper en als derde de interlandbreak in: AA Gent kan niet klagen. En toch moest er Hein Vanhaezebrouck iets van het hart na de afgekeurde goal van Gift Orban, zijn spits die al sinds 20 augustus niet meer scoorde. “We moeten dringend iets doen aan ons systeem om buitenspellijnen te trekken.” We kunnen hem moeilijk ongelijk geven.

Jonas Withouck

Vanhaezebrouck zette Orban al voor de vierde keer in tien competitiematchen op de bank. Altijd was er wel een goeie reden voor. Op KV Mechelen waren het nog transferperikelen, nu is hij gewoon uit vorm. De Nigeriaanse spits kreeg zondagavond tegen Genk wel meer speeltijd dan gedacht. Iets over het halfuur mocht hij invallen voor de geblesseerde Ismaël Kandouss.

En hij deed dat goed, heel gretig vooral. “Hij is goed ingevallen, heeft zich geweldig ingezet en heeft gevaar gecreëerd”, sprak Vanhaezebrouck vol lof over zijn spits. Meteen na rust had de Nigeriaan wel beter kunnen doen met een prima lange bal van Matisse Samoise. “Een Orban in topvorm gebruikt de bots en jast hem in één tijd met een volley binnen. Maar ik ben tevreden over zijn invalbeurt. Hij moet een positief gevoel overhouden aan deze match. En naar de toekomst toe komt alles wel weer goed.”

© Isosport

Vanhaezebrouck zag zijn spits ook voor het eerst sinds 20 augustus (thuis tegen STVV) scoren, maar het doelpunt werd afgekeurd voor nipt (?) buitenspel. En over die beslissing was de Gent-coach scherp. Hij nam de scheidsrechter of de VAR van dienst niets kwalijk, wel de clubs. “Het kan zijn dat het buitenspel was, maar wij moeten dringend iets doen aan ons systeem om buitenspellijnen te trekken”, zei Vanhaezebrouck meteen na de wedstrijd in zijn tv-interview op Eleven DAZN. “Er moet iets gedaan worden om de VAR te helpen. Maar bij ons is alles te duur, zoals ook de doellijntechnologie.”

En op zijn persconferentie ging hij er nog enkele minuten op door. “We moeten de scheidsrechters helpen en kunnen ze niets verwijten. Begin er maar aan. Je hebt een beeld vanop 40 à 50 meter en dan moet je een millimeterlijn kunnen trekken… Ik zie dan de scheidsrechter teken doen dat ze een 3D-lijn gaan trekken. Waw, 3D. Alsof dat fantastisch werkt.”

Clubs moeten investeren

“Actie ondernemen? Ik ben een trainer, dus ik heb niet veel impact”, ging Vanhaezebrouck gretig door. En dan richtte hij zich tot de clubs. “Het zijn de clubbestuurders die er iets aan moeten doen. Dat is nu een beetje tegen mijn eigen kar of tegen mijn eigen club spreken, want die maakt daar ook deel van uit. We moeten beseffen dat we geld moeten spenderen als we willen meedoen met de groten. Maar wij zijn meestal de laatsten in de rij, zoals met de stadions. Het gaat wat geld kosten, maar een beter systeem voor de buitenspellijn en doellijntechnologie gaat de taak van iedereen zóveel makkelijker maken. En dat gaat ook voor veel meer rust en minder klagende trainers zorgen.”

Tot slot sleurde Vanhaezebrouck ook het loon van de scheidsrechters erbij. “Scheidsrechters willen meer betaald worden en dat is misschien ook iets wat moet gebeuren. Zeker de VAR. Er moet meer waardering voor zijn.” Een scherpe passage van Vanhaezebrouck op de persconferentie, maar al bij al gaat hij met een goed gevoel de interlandbreak in. En daarna kan hij wellicht weer rekenen op zijn topschutter, de geblesseerde Hugo Cuypers, en zijn spelmaker, Hyun-seok Hong die afgelopen weekend de finale van de Aziatische Spelen won. Met een beetje geluk vindt ook Orban tegen dan zijn vorm terug en dan kunnen de Buffalo’s vol meedoen voor de titel.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer