De meerderheidspartij CD&V in Vosselaar profileert zich sinds begin dit jaar als Volk.© Bart Van den Langenbergh

GEMEENTECHECK. Lokale partijen kiezen bewust voor nieuwe naam: “Te vaak over dezelfde kam geschoren als bovenlokale politiek”

Kasterlee, Lille, Vosselaar -

Steeds meer lokale partijen die eerder onder de vlag van traditionele partijen zoals CD&V, Open Vld en Groen voeren, kiezen voor een nieuwe identiteit. Ook in de Kempen valt het op dat partijen zich loskoppelen en onder een nieuwe naam zich als echte dorpspartij profileren. “We willen onze focus op onze gemeente houden, waarmee we onze handen al vol hebben”, zegt schepen Luc De Backer (Inzet, ex-Groen) uit Lille.

Bart Van den Langenbergh

In de Kempen is het toch vooral de partijnaam CD&V die niet meer in trek is bij de lokale mandatarissen. In Vosselaar koos de meerderheidspartij CD&V begin dit jaar ervoor om te vervellen naar Volk (Vosselaar, Open, Lokaal, Krachtdadig). In Arendonk veranderde CD&V naar Iedereen 2370 en enkele dagen geleden besliste CD&V in Rijkevorsel om de nieuwe beweging Samen2310 op te starten. Ook CD&V in Hulshout trekt volgend jaar met een nieuwe naam naar de verkiezingen.

Helemaal nieuw is dat niet, want ook in het verleden zijn er bij de christendemocraten in de Kempen al naamswijzigingen gebeurd. Denk maar aan CDE-Vlim.be in Beerse of aan CD&V+2230 in Herselt.

CD&V Arendonk is sinds januari dit jaar Iedereen 2370.© RR

Volgens burgemeester Gilles Bultinck (Volk) van Vosselaar was het loskomen van CD&V een goede keuze. “Politiek heeft steeds meer een negatieve bijklank gekregen. Met Volk leggen we echt de nadruk op ons lokale project in Vosselaar. We merken dat veel mensen zich daarin kunnen vinden”, legt Gilles Bultinck uit. “Al moet ik er eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat ik nog steeds bezorgd ben om de toekomst van de lokale politiek. We worden vaak over dezelfde kam geschoren met bovenlokale politiek, die ver van de mensen staat en bijgevolg geen al te beste beurt maakt.”

Scheldpartijen

“Daarnaast zien mensen ook hoe gemakkelijk je als lokale mandataris een schietschijf bent voor, al dan niet anonieme, online scheldpartijen”, zegt Bultinck. “Ik begrijp heel goed dat dit sommigen tegenhoudt om nog aan lokale politiek te doen. Ik vrees dat bekwame mensen in de toekomst liever andere engagementen willen aangaan waar ze dat soort bagger niet over zich heen krijgen.”

Onafhankelijk

Ook andere partijen ontsnappen niet aan een naamswijziging. In Kasterlee starten enkele raadsleden van Open Vld met Actief2460 een nieuwe onafhankelijke partij zonder echte binding met de nationale politiek. Volgens huidig gemeenteraadslid Rita Thijs (Actief2460/nu nog Open Vld) is net die onafhankelijke koers een belangrijke troef. “De mensen die contact met ons opnamen, hadden allemaal dezelfde reactie: ik wilde al langer aan politiek doen, maar niet met een stempel met een politieke kleur”, zegt Rita Thijs uit Kasterlee.

Actief2460 in Kasterlee is een nieuwe politieke beweging met een aantal raadsleden van het huidige Open Vld.© Bart Van den Langenbergh

“Intussen lopen de reacties op ons nieuw initiatief vlot binnen. Ik ben daar aangenaam door verrast. Door alles wat open te trekken vinden we mensen die we anders nooit kunnen bereiken. We laten onze leden ook helemaal vrij en het is geen verplichting om de band met Open Vld helemaal te verbreken.”

Brede kijk

In Lille beslisten de leden van Groen al in maart 2022 om van naam te veranderen naar Inzet. “Heel wat inwoners hebben dit toch opgepikt en gaven aan dat ze dit een goede keuze vonden, maar we merken dat nog niet iedereen mee is”, vertelt schepen Luc De Backer (Inzet). “We willen onze focus en inzet op en in onze gemeente houden, waarmee we onze handen al ruim vol hebben. Onze leden hebben de keuze om alleen lid te zijn van Inzet of daarnaast ook van Groen. Onze brede en flexibele kijk laat dat zeker toe. We proberen hierin een gezond evenwicht te behouden. Zo blijven er zeker nog partijleden verbonden aan Groen.”

De leden van het kernteam van Inzet, het voormalige Groen, in Lille met onder meer schepenen Luc De Backer en Chiel Danckers en voorzitter Gie Knockaert.© Quinten Quartier

Voor een aantal inwoners blijven de leden van Inzet nog altijd ‘de groenen’. “Zo erg is dat niet, want ecologie en groen zijn voor ons belangrijke thema’s. Tegelijk onderstrepen we dat we de verschillenden uitdagingen in Lille vanuit verschillende hoeken benaderen”, benadrukt Luc De Backer nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER