© VRT NWS - Ward Schouppe - stemlocatie in wijk Meulestede in Gent

Politiek gaat aan de slag met resultaten volksraadpleging betaalbaar wonen: "We zullen luisteren naar het volk"

De meerderheidspartijen in Gent (Groen, Open VLD, Vooruit en CD&V) zitten deze week samen over de resultaten van de volksraadpleging over betaalbaar wonen. Een ruime meerderheid van de deelnemers stemde gisteren voor enkele oplossingen die een actiegroep op tafel legt. "Het volk is gehoord en het is logisch dat we nu luisteren", klinkt het. "Dit wordt een thema voor de gemeenteraadsverkiezingen." De oppositiepartijen, behalve N-VA, vragen een signaal van het stadsbestuur. 

8 oktober is een dag om te noteren in de Gentse geschiedenisboeken. Want, voor het eerst sinds 1997 was er opnieuw een geldige volksraadpleging in de stad. Er kwamen 33.000 mensen, of 12,5 procent van de bevolking, stemmen. Als er enkel naar de stemgerechtigde Gentenaars gekeken wordt (vanaf 16) ligt het aantal nog hoger, op bijna 15 procent. Het gros van de deelnemers stemde voor de twee oplossingen die actiegroep 'Te Duur' naar voor schuift om de hoge woningprijzen in de stad aan te pakken: het niet langer privatiseren van stadseigendom en het voorbehouden van gronden en terreinen voor sociaal wonen. De politiek in Gent roemt het doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers en belooft ook rekening te houden met de uitslag.

"Dit signaal zorgt ervoor dat wonen een bepalend thema zal zijn bij de volgende verkiezingen", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). "Het moet een topprioriteit zijn in het bestuursakkoord van de volgende bestuursploeg." De Clercq benadrukt dat er ook deze legislatuur al heel veel inspanningen zijn gedaan. "Er is geen enkele stad die zoveel heeft geïnvesteerd in betaalbaar wonen als Gent."

"Na deze volksraadpleging is duidelijk dat betaalbaar wonen hoog op de agenda moet blijven staan", stelt ook schepen van Wonen Tine Heyse (Groen)." Uiteraard moeten we hiernaar luisteren." Ze ziet de volksraadpleging niet als een aanklacht tegen het huidige woonbeleid, maar belooft toch intern overleg binnen de meerderheid. "Alles wat we nu nog kunnen doen, moeten we doen." Grote bijsturingen lijken echter ondenkbaar, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in oktober volgend jaar.

Schepen Astrid De Bruycker (Vooruit) reikt ook de hand naar de initiatiefnemers. "We willen ook met hen in overleg gaan. De opkomst en de resultaten tonen hoeveel mensen wakker liggen van betaalbare woningen. Ze duidt ook dat voor de stadslijst, Voor Gent, wonen ook een topprioriteit zal zijn. "We willen van Gent de meest leefbare stad maken." 

"Dat de volksraadpleging er gekomen is, was al een duidelijk signaal dat dit thema leeft en aandacht verdient. We moeten er deze legislatuur nog aandacht aan besteden, en zeker ook in de toekomst", onderschrijft schepen Isabelle Heyndrickx (CD&V).  

Wat zegt de oppositie?

"Het stadsbestuur moet hier rekening mee houden. Dit is meer dan een symbolisch signaal. Wij vragen dat er een bijzondere commissie komt over de resultaten, we willen erover in debat kunnen gaan", zegt Johan Deckmyn van Vlaams Belang. Tom De Meester van PVDA gaat nog een stap verder. "Het stadsbestuur moet een versnelling hoger schakelen om woningen meer betaalbaar te helpen maken. Wij zetten deze volksraadpleging opnieuw op de agenda van de gemeenteraad. We willen dat de uitslag bindend wordt. Dat is een kwestie van democratie en elementair respect."

Ook N-VA noemt het een prestatie dat de initiatiefnemers geslaagd zijn in hun opzet. Al vindt de partij de oplossingen, en dus ook de vragen, die ze op tafel legden, niet werkbaar. "Een overheid die bijvoorbeeld meer gronden en panden koopt om voor te behouden voor sociaal of goedkoop wonen, maakt de rest van de woningen op de private markt duurder. Dat is eenvoudige economische logica, je bereikt het omgekeerde van wat je beoogt", stelt Anneleen Van Bossuyt. N-VA was de enige partij die de kiezers een dubbel negatief stemadvies had gegeven. "De meeste Gentenaars zijn overigens niet gaan stemmen, dat mogen we niet vergeten."

Meest gelezen