Jonas Roosens

Meer sectoren voor flexi-jobs en hogere minimumlonen: dit staat in het federale begrotingsakkoord

Na lang onderhandelen hebben de federale topministers een akkoord over de begroting voor volgend jaar bereikt. Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) gaan we stap voor stap richting de Maastrichtnorm, die bepaalt dat het begrotingstekort niet hoger mag zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product. Een van de opvallendste maatregelen is de uitbreiding van het systeem van de flexi-jobs.

De regering heeft het hele weekend onderhandeld. Sinds gisterochtend zat ze onafgebroken meer dan 30 uur samen om tot een akkoord te komen. "We zijn erin geslaagd elkaar te vinden om een inspanning van 1,2 miljard te kunnen doen", zei premier Alexander De Croo (Open VLD) op een persconferentie vanavond.

BEKIJK - "Het zal ons land welvarender, duurzamer en veiliger maken", zegt premier Alexander De Croo:

Videospeler inladen...

Vorig jaar werden al afspraken gemaakt over de begroting van 2024, maar de regering heeft nog extra maatregelen genomen. Die zijn nodig om het begrotingstekort van 18,5 miljard euro te verkleinen. Het akkoord levert dus 1,2 miljard euro op.

"Het akkoord dat we hebben bereikt, verbetert enerzijds verder het saldo van de federale overheid", aldus premier De Croo. "Het voorziet ook een aantal cruciale investeringen die we nodig hebben en het biedt een aantal oplossingen om de vele vacatures in ons land in te vullen. Het zal ons land welvarender, duurzamer en veiliger maken."

De opvallendste maatregelen

  • Het systeem van de flexi-jobs wordt uitgebreid. Tot nu toe kon je vooral in de horeca en winkels aan de slag als flexi-jobber, vanaf volgend jaar in 12 extra sectoren. Onder meer in het onderwijs, de kinderopvang en de voedingssector. Dat moet het mogelijk maken om sneller en makkelijker personeel aan te trekken in die sectoren, waar er een tekort aan werkkrachten is. Het systeem werd ook hervormd. Het loon van een flexijobber die aan de slag gaat in een van de nieuwe sectoren zal hoger liggen, omdat de sectorale barema’s van toepassing zijn. Daarnaast komt er een plafond van zo’n 12.000 euro per jaar, wat ongeveer neerkomt op 500 uur werken. Tot slot wordt ook de werkgeversbijdrage verhoogd van 25% naar 28%.
  • De minimumlonen worden opgetrokken. Dat kan via een lastenverlaging voor werkgevers en werknemers die ingaat vanaf 1 april 2024.
  • De bankentaks wordt verhoogd. Dat moet 150 miljoen euro opleveren. De regering hoopt vooral op inkomsten via de vier grootbanken - Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC en ING - die het afgelopen jaar uitzonderlijk hoge winsten boekten.
  • In de strijd tegen fiscale constructies in belastingparadijzen wordt de kaaimantaks verhoogd.
  • Het belastingtarief voor de sloop en heropbouw van een woning blijft op 6 procent voor particulieren. Dat geldt niet voor wie met een bouwpromotor in zee gaat, want daar wordt de btw weer opgetrokken naar 21 procent.
  • De tijdelijk verlaagde btw op de installatie van zonnepanelen gaat vanaf 1 januari opnieuw van 6 naar 21 procent. Alleen voor warmtepompen wordt de verlaagde btw van 6 procent met een jaar verlengd. Dit alles geldt enkel voor woningen jonger dan 10 jaar. Voor woningen ouder dan 10 jaar blijft de btw sowieso op 6 procent.
  • De grote hervorming van het sociaal energietarief - de overstap naar een getrapt systeem - komt er niet. Rechthebbenden op sociaal energietarief die in een appartementsgebouw wonen met een collectieve installatie, krijgen vanaf 2024 wel een premie: 160 euro per jaar als ze verwarmen op gas en 105 euro per jaar als ze verwarmen op elektriciteit. Tot nu toe kregen zij het sociaal tarief niet.
  • Professionele diesel wordt duurder. De terugvordering van accijnzen wordt verminderd met 10 euro per 1.000 liter.
  • Er komt ook een extra belasting op tabak en vapen.
  • Om de uitgaven te beperken wordt onder meer gekeken naar een herziening van de contracten met bpost. 
  • Er wordt extra geïnvesteerd in scanners voor de douane, verlaagde btw op warmtepompen, studies over de verlenging van de kerncentrales, ANPR-camera's, beveiliging van de stations, de strijd tegen drugscriminaliteit, de heropbouw van de civiele bescherming, de zorgcentra voor seksueel geweld en in asielcentra.
  • De politie krijgt dan toch iets sneller een loonsverhoging. Die zou aanvankelijk in 2023 ingaan, maar de regering had dat uitgesteld, tot onvrede van de politiebonden. Ze zouden hun loon in drie schijven zien stijgen: telkens 45 procent van het beloofde bedrag in oktober 2023 en oktober 2024, en dan nog eens 10 procent in 2025. De tweede schijf wordt nu integraal in oktober volgend jaar uitbetaald. 
  • Jongeren die zich engageren voor de Samenlevingsdienst zullen een vergoeding van 550 euro per maand krijgen. Zo'n Samenlevingsdienst geeft jongeren de kans om zich een half jaar tot een jaar in te zetten in bijvoorbeeld de hulpverlening, de culturele wereld of de milieusector. 

Laatste begroting voor verkiezingen

"Maatregelen die alle burgers van het land hard zullen voelen, staan er niet in", vat Wetstraatcollega Bart Verhulst samen in "Het journaal". "Daar is het ook het moment niet voor, acht maanden voor de verkiezingen."

Hoe dan ook was dit de laatste begroting vóór de verkiezingen voor de regering-De Croo. 

Meest gelezen