Gianni Barbieux

Onder eigen vuur

Vooruitvoorzitter Conner Rousseau probeert een streep te trekken onder zijn misplaatste uitspraken over de Romagemeenschap tijdens een zattemansavond, bij Open VLD zijn er zeventien kandidaten voor één lijsttrekkersplek, en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez ligt onder eigen vuur.

analyse
Ivan De Vadder
Wetstraatwatcher voor VRT NWS. Maakt en presenteert ook het programma "De afspraak op vrijdag".

1. Conner Rousseau trekt een streep onder de zattemansklap

De voorzitter van Vooruit, Conner Rousseau, is nog een laatste keer teruggekomen op zijn misstap. Hij trok gisteren naar "De zevende dag" en naar "VTM Nieuws" om voor eens en altijd een streep te kunnen trekken achter die zattemansaffaire, al zal het parket wellicht het laatste woord hebben in de zaak. De vraag of Rousseau vervolgd wordt voor racisme of niet, is hun beslissing.

Het is een wetmatigheid in de Wetstraat dat excuses meestal een streep trekken achter een affaire. De ophef over de "pipigate" ging liggen nadat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zijn excuses had aangeboden in de Commissie Justitie. En Hadja Lahbib, de minister van Buitenlandse Zaken, moest twee keer voor de commissie verschijnen over de visa van een Iraanse delegatie, tot er duidelijke excuses kwamen. Laten we zeggen dat Conner Rousseau zich nu vaak genoeg verontschuldigd heeft om die mediastreep te kunnen trekken.

Maar er is politieke schade. De kritiek van veel andere partijen klinkt vlijmscherp, al deert dat een politicus meestal niet. Maar in de partij is de positie van de voorzitter niet meer zo ongenaakbaar als voordien. Intussen heeft zowat iedereen in de partij de rangen gesloten, en dat is voldoende voor Rousseau om aan te blijven.

Maar in tegenstelling tot het dossier rond de meldingen van ongepast gedrag, toen partijgenoten als Melissa Depraetere en Freya Van den Bossche spontaan in de bres sprongen, wordt het gedrag van de voorzitter nu wel bekritiseerd. Compagnon de route Melissa Depraetere zegt onomwonden: "De foute uitspraken die zijn gedaan, stroken op geen enkele manier met waar ik voor sta".

De Jongsocialisten van Brussel eisen nu zijn ontslag. "Een aftreden lijkt ons op zijn plaats", zo klinkt het en ze noemen de uitspraken van Rousseau als enigen "onvervalst racisme". De Molenbeek-uitspraak van destijds zal daar niet vreemd aan zijn. De Jongsocialisten uit Brussel zeggen daarover: "Het is niet de eerste keer dat de voorzitter zich waagt aan denigrerende uitspraken. Waar de grens voordien werd opgezocht, is deze nu duidelijk overschreden".

Ook de Jongsocialisten van Gent zegden het vertrouwen in de voorzitter op, maar Rousseau lijkt niet onder de indruk. Volgens hem gaat het maar om een paar mensen, "alvast niet meer dan twintig", en dus is er geen reden om zich zorgen te maken. Maar intussen blijven die Jongsocialisten wel weg van het partijbureau, waar ze hun zitje leeg laten.

Er rest nog de vraag of Rousseau niet onbewust veel kiezers van Vlaams Belang heeft gecharmeerd met zijn uitspraken. Maar is zattemansklap wel een goede manier om kiezers van Vlaams Belang te overtuigen om weer voor Vooruit te stemmen? Zou het niet sterker zijn, mocht het dan écht een strategie zijn van Rousseau, om die boodschap nuchter te verkondigen? Ik vermoed dat zij die denken dat dit een uitgekiende strategie was om kiezers van Vlaams Belang terug naar Vooruit te halen, dwalen. De vraag blijft welke strategie de voorzitter wél voor ogen had.

2. Open VLD werkt hard aan de toekomst

Huidig Europees Parlementslid Hilde Vautmans
James Arthur Photography

Nog iets helemaal anders: er zijn 17 kandidaten voor het Europees lijsttrekkerschap bij Open VLD. Eén lijsttrekkersplaats, en 17 kandidaten. En bij die kandidaten bevinden zich toch wat bekende namen: Goedele Liekens, op dit moment nog Kamerlid; Vincent Steur, één van de drie kandidaat-voorzitters of nog Willem-Frederik Schiltz, op dit moment de fractieleider van Open VLD in het Vlaams Parlement.

Maar de grootste kanshebber is het huidige Europees Parlementslid Hilde Vautmans. Zeventien kandidaten voor één plek geeft aan welke gevolgen de "implosie van het centrum" concreet heeft: de neergang van Open VLD in de peilingen maakt duidelijk dat alle lijsttrekkersplaatsen erg duur verkocht zullen worden, want met een score onder de 10 procent zijn wellicht alléén de lijsttrekkers zeker dat ze verkozen raken. En dus wordt elke plaats duur verkocht.

3. De voorzitter ligt onder eigen vuur

Conner Rouseau is trouwens niet de enige voorzitter die in nauwe schoentjes zit. Ook Georges-Louis Bouchez van MR ligt onder vuur. Normaal gezien loopt zijn mandaat als voorzitter binnenkort af, en Bouchez hoopte herverkozen te raken voor nog eens een mandaat van vijf jaar.  Maar dat zagen niet alle Franstalige liberalen zitten: op de tafel ligt het voorstel om de voorzitter voor één jaar te verlengen, en vooral om hem, bij de toekomstige regeringsonderhandelingen, te omringen met partijgenoten. Daar wordt straks over beslist. Dat is eigenlijk een desavouering van de voorzitter door zijn partij. 

Het betekent dat de twee meest flamboyante voorzitters van de Vivaldiregering op dit moment onder eigen vuur liggen. In het Engels heet dat friendly fire en voor een politicus is dat veel gevaarlijker dan onder vuur te liggen door politieke tegenstanders. Afwachten wie als eerste het mes in de rug krijgt.

Meest gelezen