Presentatrice Fien Germijns en 7 bekende vrouwen gaan uit de kleren voor borstkanker in nieuw seizoen van "Kom op tegen kanker, alles in de strijd"

Radio- en tv-presentatrice Fien Germijns gaat volgend jaar uit de kleren om aandacht te vragen voor borstkanker. In een nieuw seizoen van "Kom op tegen kanker, alles in de strijd" op VRT 1 gaat ze op zoek naar 7 bekende vrouwen die willen meedoen. Fien Germijns neemt zo de fakkel over van Niels Destadsbader en Dieter Coppens die vorig jaar geld inzamelden voor prostaatkanker. Germijns heeft ook al een eerste naam bekendgemaakt: Thuis-actrice Marleen Merckx. 

Het VRT 1-programma "Kom op tegen kanker, alles in de strijd" komt terug. Vorig jaar gingen Niels Destadsbader en Dieter Coppens daarin uit de kleren, samen met Warre Borgmans, Guga Baúl, Malik Mohammed, Bart Peeters, Joris Brys en Rik Verheye. Het doel: het taboe rond prostaat- en teelbalkanker doorbreken en geld inzamelen voor Kom op tegen Kanker. 

Deze keer is het de beurt aan Fien Germijns. Ook zij gaat op zoek naar 7 bekende vrouwen die samen met haar een stripact willen doen voor het goede doel. "Maar liefst 1 op de 7 vrouwen krijgt te maken met borstkanker", zegt Germijns. "Laat ons er dan alles aan doen om de preventie nog een duwtje te geven en de nazorg in de schijnwerpers te zetten. Met alles erop en eraan, behalve kleren blijkbaar."

"Wij kunnen met ons opzet natuurlijk niemand ontzien van de ziekte, maar we willen er wel toe leiden dat er eens op een eerlijke manier over het vrouwelijke lichaam wordt gepraat. Ik ben mezelf aan het wijsmaken dat ik niet zenuwachtig ben. Drie keer raden: wel dus."

In maart 2024 zullen Germijns en 7 vrouwelijke BV's een eenmalige stripact doen voor 2.000 toeschouwers in het Kursaal in Oostende. De opbrengst gaat integraal naar Kom op tegen Kanker.

Eerste naam bekend

Fien Germijns maakte vanmorgen, in de ochtendshow van Studio Brussel, de eerste naam bekend van één van de 7 andere vrouwen: Thuis-actrice Marleen Merckx. "Mijn moeder, mijn tante, mijn schoonzus, een collega, en een vriendin. Mensen die ik graag zie en zag, kregen borstkanker", zegt Marleen Merckx.

"Met sommigen kon ik over hun ziekte praten, met anderen niet. Laat ons borstkanker uit de taboesfeer halen, door erover te praten en de ziekte te benoemen, want niemand treft schuld. Ik wil mijn steentje bijdragen in deze strijd."

We zijn blij dat een aantal onderbelichte thema's rond borstkanker aan bod zullen komen

David Vansteenbrugge, algemeen directeur Kom op tegen Kanker

Volgens David Vansteenbrugge, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker, heeft de stripact vorig jaar zijn effect niet gemist. "Veel meer mannen durven nu een gesprek aangaan met hun huisarts over prostaat- en teelbalkanker. Maar we mogen de vrouwen niet vergeten."

"Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen en er komt heel wat bij kijken. We zijn blij dat met het nieuwe seizoen van "Kom op tegen Kanker, alles in de strijd" een aantal onderbelichte thema’s uit de borstkankerzorg aan bod zullen komen, zoals seksualiteit en nazorg."

"Kom op tegen kanker, alles in de strijd" wordt in het voorjaar van 2024 uitgezonden op VRT 1.

Meest gelezen