PFAS gevonden op oud brandweerterrein Vilvoorde: "Geen enkele reden tot paniek"

Op het voormalige oefenterrein van de brandweer in Vilvoorde zijn verhoogde PFAS-waarden gemeten. Ook op andere plaatsen in de stad is al PFAS gevonden. Volgens burgemeester Hans Bonte (Vooruit) is er nog geen enkele reden tot paniek.

Op het voormalig oefenterrein van de brandweer in Vilvoorde, aan de Cyriel Buyssestraat, zijn verhoogde PFAS-waarden vastgesteld. Dat heeft het stadsbestuur maandag bekendgemaakt. Ook op andere sites in de stad, in de wijk Faubourg, de CAT-site en de AKZO-site, werd al PFAS teruggevonden.

De buurt rond het oude brandweerterrein, waar nu de intercommuncale INCOVO gevestigd is, werd door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) onderzocht. Op verschillende meetpunten zijn te hoge PFAS-waarden vastgesteld in het grondwater. Bewoners die zich in een straal van 500 meter rond het terrein bevinden, wordt gevraagd de zogenaamde no regret-maatregelen op te volgen.

Nog geen paniek

"Er is geen enkele reden tot paniek", zegt Vilvoords burgemeester Hans Bonte (Vooruit). "De voorzorgsmaatregelen hebben vooral het doel om, in afwachting van meer duidelijkheid, mensen aan te zetten niet langer grond- of putwater te gebruiken."Ā 

Bonte vraagt verder dat "deze onduidelijke situatie zo snel mogelijk opgehelderd raakt". "We dringen erop aan dat OVAM absolute prioriteit geeft aan het beloofde verdere onderzoek. Het is tegelijk broodnodig dat de vastgestelde vervuiling zo snel mogelijk wordt weggenomen."

Meest gelezen